Ново 20 – мобилните телефони не причинявали рак

Няма пряк риск, твърдят европейски експерти
Обновена: 28 юли 2011 11:13 | 28 юли 2011 11:13,
80
Ново 20 – мобилните телефони не причинявали рак
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Продължават разнопосочните мнения на здравни специалисти за влиянието на мобилните телефони върху човешкото здраве. В поредно изследване по въпроса екип от европейски учени установил, че няма непосредствена опасност от ракови заболявания при децата вследствие на говоренето по GSM-и, пише mashable.com.

Експертите се насочили към подрастващите, тъй като се предполага, че техните организми биха били най-незащитени от облъчване. В проучването са участвали 1 000 души.

Още по темата

Учените сравнявали показателите на две групи – първата е съставена от младежи с мозъчен тумор, говорещи по мобилни телефони, а втората – от такива, които са в добро здраве, въпреки че всекидневно ползват устройствата.

Крайният извод е, че пряк риск от причиняване на раково заболяване при децата заради употребата на мобилни телефон не съществува.

Резултатите от последните тестове обаче са в противоречие с позицията на Световната здравна организация, която в специален доклад определи мобилните телефони като „възможно канцерогенни за човека”.

От mashable.com предлагат на всички, които се притесняват от неясния ефект от говореното, да правят това, което правят повечето тийнейджъри по света – да комуникират предимно чрез текстови съобщения за сметка на разговорите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
2
 
7
 
! Отговори
НСС преди 12 години
мдааа, нека някой застане пред антена на GSM оператор и да видим дали в топките му ще остане нещо живо с мърдаща опашчица...Най-елементарния експеримент, който може да се демонстрира пред всяка високочестотна антена (като тези на GSM операторите) е да се държи с ръка пред антената луминисцентна крушка или тръба, тя сама свети от ВЧ енергията която минава през нея. Същия опит става и с обикновена крушка 12V5W за мигач от кола и закачена жица 1.5м за нея, тя също свети. Е тази енергия прави РАК!
57
2
 
3
 
! Отговори
дрън преди 12 години
до 31/до дрън/Продължавай все така да говориш по час и пак ще си говорим след 10г.кой крив,кой прав.Айде със здраве!
56
2
 
5
 
! Отговори
Ей, оня преди 12 години
Ново 20 е за уке Цветко... щото той приема сичко, което дават по телевизора и което пише по весника. И е като тръстика на ветър - накъдето духа, натам се клати.
55
1
 
5
 
! Отговори
някой преди 12 години
До: номер 56Животът е заразно заболяване което се предава по полов път и е с летален изход.
54
1
 
5
 
! Отговори
Ха ха ха преди 12 години
Животът е най-вредното нещо ,защото от него се умира.
53
1
 
5
 
! Отговори
MEMENTO MORI !!! преди 12 години
МЕРКАНТИЛНОСТ и МИЗАНТРОПИЯ= тези две думи владеят този поюдейчен Свят!!!
52
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
това става малко като спора има ли глобално затопляне или не. И има ли човек пряка вина за глобалното затопляне или Земята си влиза в някаква циклична фаза. Според мен учените дават такава информация за която са им платили. А на който не са платили оборва твърденията. Но всичко това само обърква още повече хората.
51
1
 
3
 
! Отговори
някой преди 12 години
До: номер 50Try to explain to me better some things I had this bad luck to learn in amunist and pro Soviet country ...
50
2
 
3
 
! Отговори
някой преди 12 години
До: номер 50Масачузец ... т'ва па кво е? Аз пък си мислех, че MIT се намира в Масачузетс.*** така кажи бе, градски!I didn't know your native tongue was American! Don'w worry, my English is flawless ...At least that's what some of my friends say. If it suits you better, you can freely use the English terminology for electronics. Try to explain to me better some things I had this bad luck to learn in amunist and pro Soviet country ...
49
1
 
4
 
! Отговори
някой преди 12 години
До: loksterИ аз не мога да разбера за какво се пенявят някои потребители на форума тук.Обаче пък обичам да се заяждам с такива дето се пенявят :-)За цигарите си прав обаче. А мерки срещу тютюнджиите се е опитал да въведе още Хитлер. С това не смятам да омаловажавам вредата от цигарите. Те са си опасни. Хитлер е строил и магистрали. И наш Бойко строи магистрали. Това не значи че ако строиш магистрали си готин, или обратното - че строежът на магистрали е лошо нещо :-)
48
3
 
4
 
! Отговори
до 48 преди 12 години
дължината на вълната се определя от физическото разстоянието между двата и пика - дължините на радиовълните например са в стотици, че и хиляди метри - не ми се струват особено късидипломата ми е от MIT - Масачузец - тоята от кое селско училище е?и ще ме извиняваш но българския не ми е роден език - нормално е да има разминавки, но предполагам че аз знам БГ по-добре отколкото ти английски
47
1
 
2
 
! Отговори
lokster преди 12 години
Не мога да разбера какво толкова се пенявите в коментарите.Примерно цигарите СЪС СИГУРНОСТ (и много по-бързо) причиняват рак, пък си ги пушите, нали?Ама иначе сте тръгнали да философствате за вълни, дължини и т.н.
46
2
 
5
 
! Отговори
някой преди 12 години
До: номер 47Е сега ще се заяждаме ли пак, какво ли?Не, ти ще ме извиняваш, но според международно Утвърдената (а не Отвърдената) терминология на английски дължина на вълната е "wavelength" а не "width". Не казваме ширина на вълната а дължина. Дължината е физическа величина а не нещо което на теб ти се струва че трябва да е много дълго.Говорим за дължина на вълната, за разстояние се използва друга величина.Ти твоята диплома (имаш ли такава?) за колко я купи?
45
4
 
3
 
! Отговори
до 39 преди 12 години
хаха, да кажеш "къса дължина" е все едно да кажеш "тъмна светлина"ще ме извиняваш, че прибягвам до международно отвърдена терминология, но се казва "lower width" или "lower frequency" - нормално е да го напиша ниска, защото "shorter width" е също толкова голяма безмислица като "къса дължина"Рентгеновите лъчи са много по-опасни, но рентгена те щтраква за част от секундата, не седиш по 1 час на отворена клапа... язък ти за дипломата значи...
44
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Инженер съм и от 10 години съм на една прима карта. Ползвам телефона само в спешни случаи. С повечето ми колеги които знаят как работи мобилния телефон говорим през Skype, не ми мамят със сметки и си пазим здравето. Спомнете си преди години как Филим Морис бяха направили мащабно изследване че тютюнопушенето не е вредно. Всеки си има глава на раменете, който не вярва след време само да не ми мрънка.
43
1
 
3
 
! Отговори
някой преди 12 години
До: номер 37Мога да продължа: Примерно "К'ви пет кинта" на английски ще бъде "What five bucks?"
42
1
 
5
 
! Отговори
някой преди 12 години
До: номер 37А мога да ти кажа освен това, че "Те ти булке, Спасовден" на английски е "Here you bride, the day of Spas". Готин виц!
41
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
вредни са особено по-старите модели но ще се разбере след време защото масово gsm се употребяват от няколко години . преди като говорех само няколко минути и ми загряваше ухото.
40
2
 
8
 
! Отговори
някой преди 12 години
До: номер 39Ето, поредното доказателство на твърдението ми, че в България всеки разбира от това което не му е работата.Електронен инженер съм. Знам много добре какво са радиовълни. На практика и рентгеновите (гама) лъчи и светлината са радиовълни. Гама лъчите са с доста по-малка, или къса (не по-ниска) дължина на вълната но никой не протестира срещу рентгеновите снимки нали? Най-опасни са т.нар. "клистронни генератори" - в радиопредавателите. От тях могат да ти поникнат косми на гърба!
39
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
а ти защо си мислиш, че някой няма да но си мобилен телефон защото е вреден и в това време ще се налива с алкохол и ще си трови дробовете с *** :)