Ново 20 – мобилните телефони не причинявали рак

Няма пряк риск, твърдят европейски експерти
Обновена: 28 юли 2011 11:13 | 28 юли 2011 11:13,
80
Ново 20 – мобилните телефони не причинявали рак
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Продължават разнопосочните мнения на здравни специалисти за влиянието на мобилните телефони върху човешкото здраве. В поредно изследване по въпроса екип от европейски учени установил, че няма непосредствена опасност от ракови заболявания при децата вследствие на говоренето по GSM-и, пише mashable.com.

Експертите се насочили към подрастващите, тъй като се предполага, че техните организми биха били най-незащитени от облъчване. В проучването са участвали 1 000 души.

Още по темата

Учените сравнявали показателите на две групи – първата е съставена от младежи с мозъчен тумор, говорещи по мобилни телефони, а втората – от такива, които са в добро здраве, въпреки че всекидневно ползват устройствата.

Крайният извод е, че пряк риск от причиняване на раково заболяване при децата заради употребата на мобилни телефон не съществува.

Резултатите от последните тестове обаче са в противоречие с позицията на Световната здравна организация, която в специален доклад определи мобилните телефони като „възможно канцерогенни за човека”.

От mashable.com предлагат на всички, които се притесняват от неясния ефект от говореното, да правят това, което правят повечето тийнейджъри по света – да комуникират предимно чрез текстови съобщения за сметка на разговорите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не е нужно да си учен, за да установиш че РАДИОВЪЛНИТЕ са безвредни за човек. Много по-мощни радиовълни от тези генерирани от мобилния ви телефон ви облъчват всеки миг породени от напълно естествени източници. Ако човешките същества не се бяха адаптирали към радиовълните отдавна да се изчезнали.
17
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това са новини от типа "сандвич" лъжа-истина-лъжа
16
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Само лъжат за да не спрат хората да си купуват мобилните телефони - играчки.Рисковете от употреба обаче са дългосрочни, проявяват се някъде след около 30 години - очаквайте яростен бум на мозъчни тумори след около 20 годиниТова, че нямало да разрешат вредни продукти са пълни глупости - щом се правят пари значи е ОК, а вредата е второстепенен фактор, те убиват за пари пък камо ли да ни изложат на рисковеМислете му вие, аз мобилни телефони не ползвам
15
9
 
5
 
! Отговори
НеМобилен преди 12 години
Като лаете толкова - защо не захвърлите телефоните, а се спуквате от говорене?И за какво ново 20 говорим? Кой изобщо е твърдял, че има връзка между мобилни телефони и рак? Само загубените журналисти. Ако бяха вредни, нямаше да ги разрешат изобщо.
14
2
 
8
 
! Отговори
Мен преди 12 години
Пълни глупости!Облъчване от антени и всякакъв вид вълни от-до отвсякъде и не причинявало рак!Не само рак ами и идея си нямаме, какво още друго ни причиняват!
13
1
 
5
 
! Отговори
ха така ... преди 12 години
вярвайте им ...............!!!!! те едни чесни хорица са та чак да им повярвам ....... ама да стадото толкова е тъпо вече , че се командва дори и от списания като например всяко едно лайфстайл такова ........... кво да се прави интереса клати феса !!!!
12
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това изследване вероятно е поръчано от мобилни оператори. Утре ще поръчат такова оператори на стационарни мрежи и се сетете какъв резултат ще има.
11
2
 
11
 
! Отговори
men преди 12 години
Естествено че така ще твърдят тук става дума за милиарди от мобилни услуги ....
10
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това и без учени си се знаеше. Стига да не обясняваш по 5 часа дневно по телефона абсолютни глупости, няма да има никакви проблеми. Да му мислят чалга последователките, които съм принуден всеки ден да слушам коя колко пъти е издухала бахура за изтеклото денонощие и в кой салон се е оскубала така грозно!
9
2
 
20
 
! Отговори
Иво преди 12 години
Този израз "ново 20" е изключително ***. Чак понякога се чудя, как може да се използва от журналисти. Много е непрофесионално. Както и това, че се "случи" някоя среща или нещо такова. Вече не "става" ами се "случва". Имаме ново 20, случва се, политическа воля и още куп глупости, които преписвате един от друг като папагали. Ми журналисти сте, в крайна сметка, какво спахте 5 години по банките. Вместо да дадете тон за песен/ писане на хората, Вие изпозвате жаргон по най- просташкия начин.
8
7
 
5
 
! Отговори
до 7 преди 12 години
а не мислиш ли,че точно мобилния телефон дава възможност да се контролират децата,а и самото дете да се обади,ако има нужда от помощ някаква...
7
4
 
11
 
! Отговори
VASILIS QNIS GERMAN преди 12 години
EVREITE ZATOVA IMAT ZAKON S KOITO POCHTI ZABRANQVAT POVECHETO OT BEZJICHNITE VRAZKI....ZASCHTOTO MISLQT ZA ZDRAVETO NA NARODA SI A VREDATA OTDAVNA E ANALIZIRANA NO INFORMACIQTA PRIKRIVANA...
6
4
 
10
 
! Отговори
4444 преди 12 години
Ново 20 мобилните телефони не причинявали рак.......ПРЕЗ ПЪРВИТЕ 10 МИНУТИ ОТ ИЗПОЛЗВАНЕТО ИМ !!!
5
4
 
11
 
! Отговори
13 преди 12 години
Опасни или не ,ние сме си виновни,че от 1 ви клас им даваме телефониА те като ги имат им е приятно да говорятОще повече,като никой не ги контролира
4
5
 
13
 
! Отговори
kapo преди 12 години
И водата е опасна за здравето...можеш да се удавиш...
3
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Спокойно,най-много след година други експерти ще открият че все пак причиняват рак. Нали трябва да има новини,иначе кой ще им плаща на "експертите".
2
5
 
6
 
! Отговори
Изпрати преди 12 години
Уффф Една преди малко как ми дръпна синозите още не знам каде съм ;)
1
1
 
15
 
! Отговори
rock-n-rollah преди 12 години
Истината е някъде там!