Делфините осъзнават какво е смъртта

Мозъците на тези бозайници са надарени с невронни връзки
Обновена: 11 сеп 2011 15:47 | 11 сеп 2011 14:13,
90
Делфините осъзнават какво е смъртта
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Делфините оплакват своите покойници и осъзнават какво е смъртта, гласят резултатите от международно проучване на изследователския морски институт "Тетис" със седалище в Милано. Научният екип, воден от испанеца Хуан Гонсалво, съсредоточил вниманието си над бутилконоси делфини край бреговете на Гърция.

Според проучването, публикувано в сп. "Нейчър", тези морски бозайници реагирали по различен начин на спецификата на смъртта. Поведението им било различно в зависимост от това дали техният събрат се е споминал внезапно или след дълга болест.

С това делфините се нареждат сред другите социални животински видове, оплакващи своите смъртници, като горилите, шимпанзетата и слоновете. Мозъците на тези интелигентни морски бозайници са надарени с невронни връзки, които задействат емпатията или чувството за състрадание.

Гонсалво започнал да изучава популациите на делфини край гръцкия остров Амвракикос още през 2006 година. През 2007-ма се натъкнал на странен случай. Майка оплаквала внезапно умрялото си малко, като го издигала до повърхността в отчаян опит да го накара да диша. Това продължило в продължение на два дни и този жест добил френетичен характер. Според екипа така реагирали екземплярите на внезапна смърт.

През 2008 Гонсалво се натъкнал на друг подобен случай. Стадо делфини било заобиколило 3-месечно бебе, което носело признаци на отравяне с пестициди и тежки метали. Групата изглеждала стресирана и плувала конфузно около умиращото животно. Но то явно дълго е страдало от отровата. Стадото му помагало да изплува, но след един час то умряло. Учените си помислили, че майката ще остане до него още ден-два. Но тя веднага го напуснала, заедно с групата. Гонсалво предполага, че майката е била "психически подготвена" за неговата неизбежна кончина, добавя БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още по темата: смъртДелфини
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
1
 
10
 
! Отговори
сюси преди 12 години
Толкова са хубави и умни!Бих си имала едно такова момиче да си говориме двете.Сина ми, котката,заека всички ще й се радваме в къщи!
66
13
 
33
 
! Отговори
мдаа преди 12 години
За разлика от Дянков и ББ дори и делфините имат сърце и душа.
65
14
 
4
 
! Отговори
бариш манчо преди 12 години
хаххахах добре ,ей сега ще я пиша муаааааахаххахаххГЛАСЪ НАРОДЕН ГЛАСЪ БОЖИ!!!СПЕЦИАЛНО ЗА ТЕБ ЕТО:....................................на майка ми пу..ката +на женати любовника -
64
12
 
7
 
! Отговори
дан преди 12 години
до 64 - пропусна да пишеш на майка си ***, *** такъв
63
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ana
62
30
 
3
 
! Отговори
бариш манчо преди 12 години
кой е с повече разум:............................................ мутрата борисов + делфин -
61
6
 
10
 
! Отговори
до МАКЕ преди 12 години
Я СЕ СКРИЙ В ИМИСЛЕНАТА СИ НАСРАНА ДЪРЖАВИЦА ,БЕ ПАРЦАЛИВ МАКЕДОНЕЦО ...И СЕ ОГЛЕДАЙ ,ЧЕ ДНЕС- УТРЕ ЩЕ СЕ РАЗПАДНЕТЕ -АЛБАНЦИТЕ ВЕЧЕ СА ВИ ГО ВКАРАЛИ...
60
6
 
6
 
! Отговори
знаятел преди 12 години
Животните знаят за смъртта, но не знаят/ не мислят, че те самите ще умрат. Знаят, че ако "внимават", няма да умрат и просто "внимават". Те не разполагат със статистическата информация, че всички индивиди преди тях са умрели, за да си извлекат съответния извод.Единственото същество, което знае, че ще умре, е човекът. Това е и причината за коренно различния му планиран начин на живот.
59
3
 
1
 
! Отговори
tctc преди 12 години
И как го публикувахте това точно няколко дни след случая с убития делфин на Корал..пак ми мирише на някакъв *** опит за провокация на спор, колкото да ви се чете сайта..дано наистина не са били такива подбудите за пускането на тази статия, иначе доста жалко!!
58
5
 
4
 
! Отговори
Делфинджос преди 12 години
СБОГОМ....И БЛАГОДАРЯ ЗА РИБАТА ......
57
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
240 хрантутници, търтеи и *** в Парламента не струват колкото един делфин.
56
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
този на снимката какъв е усмихнат :-) няма други такива животни, уникални са :-)
55
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дори делфините осъзнават какъв дар е живота, а ние се изтребваме безпричинно по пътищата...
54
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Делфините са сладки душички :-)
53
2
 
45
 
! Отговори
човек преди 12 години
Делфините са по мъдри и много по-добри от хората.
52
10
 
9
 
! Отговори
Маке преди 12 години
Оскотялите татари избиват делфините от глад!!!Жалко и нещастно пелеме,което скоро гюпците ще затрият....
51
1
 
53
 
! Отговори
papi преди 12 години
"Мозъците на тези интелигентни морски бозайници са надарени с невронни връзки, които задействат емпатията или чувството за състрадание." - за разлика от мозъците на тези, които ги убиват. За тях емпатия и състрадание са непознати понятия.
50
36
 
0
 
! Отговори
зевзек преди 12 години
А дали е сигурно, че делфините помагат на хора, когато няма свидетели, или им помагат да станат част от менюто:)) Все пак делфинът е хищник, а не е зайче.
49
2
 
3
 
! Отговори
ANNONIMOUSLY преди 12 години
Потърсете из читалища и библиотеки "МАРИФЕЯ ИЛИ ДА РАЗГОВАРЯШ С ДЕЛФИНИ", роман, от Богомил АВРАМОВ-ХЕМИ, издание "ОКЕАН-ПРЕС-ВАРНА", 1996., ISBN 954-8530-04-X.
48
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Разгадана е тайната на случаите на спасяване на удавници от делфини. Или така казват. Правели го инстинктивно. Както помогат на малкото делфинче да стои над водата, за да не се удави, същият инстинкт задейства когото видят давещ се човек.