Найлонови пликове заменят найлоновите торбички

Заради екотакса върху торбите ги произвеждат без дръжки
Обновена: 20 окт 2011 11:26 | 19 окт 2011 22:32,
89
Найлонови пликове заменят найлоновите торбички
Снимка: Булфото

С между 50 и 70 на сто е намаляло потреблението на найлоновите торбички с дебелина под 15 микрона, след въвеждането на екотакса от началото на месеца. Данните са на асоциацията на производителите на торбички у нас.

Продуктовата такса от 15 стотинки на брой се събира от първи октомври, което означава, че цената на торбичката на пазара трябва да е поне 16 стотинки.

От следващата година таксата ще е 35 ст. на брой, а целта е да се намали използването на найлонови торбички.

Сега производителите се насочват към по-плътни полиетиленови торби и пликове без дръжки, защото за тях няма екотакса. Производството на пликове без дръжки се е увеличило с 15-20 процента.

Производителите настояват да се промени културата на потребление и торбичките да се събират, за да се рециклират. Те могат да бъдат рециклирани до 27 пъти с влагането на до 10 на сто свеж полиетилен.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
10
 
! Отговори
Живял и видял преди 12 години
Иванчо, хубаво е да гледаш малко по-надалеч от носа си. Рибата, драги Иванчо, се вмирисва откъм главата. Когато въпросната глава е кратуна, тя не е способна да произведе мисъл, ерго не може да реши никакъв проблем, включително и този с торбичките. Прочие, Иванчо, из Милано например летят повече найлонови торбички отколкото в София, а в посочените от теб държави просто има кой да плаща за навременното им събиране. А за псуването на политиците си прав ... те и това не заслужават.
46
6
 
4
 
! Отговори
ivan.uzunov преди 12 години
въпроса не е в това че торбите няма да са от найлон, а като ни ударят по джоба ще се сетим да си взимам торбички от плат, и престанете да намесвате ГЕРБ<МЕРБ<ДПС<ГПФ и прочие, през к""" ми е за тях, ама ми пука за *** в която живеем
45
0
 
2
 
! Отговори
osata преди 12 години
do 42 - нееее, такса "зъби"! То защото бедните са с развалени зъби!
44
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Фактически, торбичките са си същите, само че са без дръжки... Нашите политици пак мислиха, мислиха и недомислиха...
43
5
 
4
 
! Отговори
ivan.uzunov преди 12 години
Но предполагм в Uk-то не ги разхвърлят по градинките и дърветата, като не можем сами да си създадем навици, само рестрикции му е майката.....псуваме политиците че сме зле че ни е мръсно и живеем в ***, но хвърляме фасовете по улицате, *** през терасата.....айде моля ви се, нямаме навици и ни дай само да мрънкаме...
42
0
 
12
 
! Отговори
Читател преди 12 години
Тия кухари искаха да сложат акциз на метана, който е екологично гориво, вместо да стимулират тези, които карайки на метан не замърсяват въздуха. На такива управници какви ли не пълни идиотщини няма да им дойдат на ум - като въпросния данък дръжка на найлонова торба. Че има ли някой нормален човек, който да повярва, че с въпросния данък ще се подобри екологията. Или забраняваш ползването на полиетилена, или не се напъваш да мислиш глупости, защото непосилния напън винаги води до насиране.
41
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Утре ще сложат такса въздух, понеже с развалените си зъби от безпаричие народа умирисва околната среда.
40
0
 
10
 
! Отговори
Жоре не лъжи :) преди 12 години
Не лъжи Жоре, и ние пътуваме и ние пушим цигари Кент. В Англия това лято като си пазарувах в магазина не ми е направило впечатление цената на торбичката. Както и като си взимах риба с картофки и бира или борито за вкъщи, не сами искали повече пари за торбички, а съм си плащал колкото си струват продуктите.
39
0
 
13
 
! Отговори
До Жорко Димитров преди 12 години
Много ти здраве от UK, Жоре - и пликовете и торбичките са абсолютно безплатни. Не знам в какъв точно сън си го сънувал това с цените на торбичките. Има и платени торбички, но това не са тези в които си слагаш марулята и за които иде реч тук. Няма смисъл тук да спамиш с лесни за проверка лъжи.
38
3
 
12
 
! Отговори
Торбалан преди 12 години
Едно време плашеха децата с "Торбалан ще дойде" ... е ... дойде. По-нескопосано измислена такса не сме виждали, но какво ли друго може да се очаква от пълни некадърници.
37
0
 
12
 
! Отговори
Жоре не се нерви преди 12 години
Когато някой те цака и ти занеш, че го прави за пари, не заради идеалите дето ти обяснява, подсъзнателно рефлекса е да се опиташ да се защитиш. Аз си викам абе аз балък ли сам да му давам пари за нищо на този. Защото тези пари няма да се използват за никакви екологични цели и това е ясно на всики. Ти ако знаеш, би ли споделил с нас в каква еко инициатива ще се вложат парите. Може би ще спосорират ОЩЕ бандитите от БАН да измислят алтернативен евтин разградим материал? Не ще си ги приберат
36
9
 
5
 
! Отговори
Георги Димитров преди 12 години
Скоро бях в Англия. Там хората масово си носят торбички за многократна употреба. Или ако нямаш на място ти предлагат да си купиш торбичка, която съвсем не е евтина и да си я ползваш като ходиш там. Има и найлонови торбички, но са доста скъпи.
35
0
 
17
 
! Отговори
до 30 преди 12 години
*** печалбите и то само от торбета - 15 000 000 по 10 стотинки печабла и си осугурен за цел живот с една година работа. Верно че се плащат разни данъци, ама не бях мислила какви зверски пари се носят от пликове.
34
9
 
5
 
! Отговори
Георги Димитров преди 12 години
Пак българска работа. Сега ще правим пликове, за да няма еко такса. Хората са я сложили тая такса, за да се изчиства природата от тия ***. Ама ние нали сме много хитри, пак сме измислили начин да излъжем системата и да покажем колко сме умни. Затова българия е в това положение, защото всеки показва колко е умен. Обаче на края всички живеем в мизерия.. ей така, защото сме само умници събрани.
33
2
 
10
 
! Отговори
до 29 преди 12 години
А така, давай им идеи, утре ще ни карат да си слагаме на колите по три нови катализатора с марка ГЕРБ, защото въздуха ни мръсен.
32
0
 
5
 
! Отговори
ццц преди 12 години
не врат ,ами шия..съшия матРиал! обаче не съвсем!не се правят дръжките на т.нар. торбичка тип "Потник"(егати изродското БГ име измислемно) за да се спести за други торбички..пардон-вече кесиии,хахаах! печели..абе ясно кой..нито потребителя,нито зелената планета...просто нов зелен хайвер...попови лъжички обаче се ловят..потребителите..кой друг?!има си начини да калкулират цената на безплатните уж торбички,които.... пак са полиетиленови!!....:-))
31
1
 
17
 
! Отговори
Елементарно Уотсън преди 12 години
Когато управлението се осъществява от кондоми е логично да се въведе "данък дръжка".
30
0
 
7
 
! Отговори
Даола преди 12 години
Поредни глупости - ами произвеждайте само разграждащи се торбички - найлоновите торбички и опаковки са необходимост и осигурават известна хигиена. Как ще си мерим плодовете и зеленчуците в големите вериги, например ?А тези проценти, които се пишат по-горе са прах в очите. Нали сега в големите вериги има тънки торбички без дръжки, та купувачите да се затрудняват. После същите отиват пак в ***.
29
0
 
13
 
! Отговори
Сега разбрате ли преди 12 години
Годишно в Пикадили се продават 15 млн. торбички. Торбичките са най-продаваната стока в хипермаркетите, твърдят работещи в бранша. Печалбите от тях са огромни, защото себестойността им е между 2 и 6 ст./бр., а се продават минимум по 10 ст.Само не разбрах къде отива таксата. Както не разбрах къде отива таксата за бяла и черната техника, които ни въведоха.
28
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тази инициатива няма екологически ефект, а само рекламен ефект. Няма механизъм по който парите от увеличената цена да се използват с някаква определена цел. Просто идеята е да се вдигне цената, за да се пречи на използването на торбичките. И автомобилите замърсяват. Означава ли това, че трябва в България цената им да започва от 100 000 евро нагоре.