Найлонови пликове заменят найлоновите торбички

Заради екотакса върху торбите ги произвеждат без дръжки
Обновена: 20 окт 2011 11:26 | 19 окт 2011 22:32,
89
Найлонови пликове заменят найлоновите торбички
Снимка: Булфото

С между 50 и 70 на сто е намаляло потреблението на найлоновите торбички с дебелина под 15 микрона, след въвеждането на екотакса от началото на месеца. Данните са на асоциацията на производителите на торбички у нас.

Продуктовата такса от 15 стотинки на брой се събира от първи октомври, което означава, че цената на торбичката на пазара трябва да е поне 16 стотинки.

От следващата година таксата ще е 35 ст. на брой, а целта е да се намали използването на найлонови торбички.

Сега производителите се насочват към по-плътни полиетиленови торби и пликове без дръжки, защото за тях няма екотакса. Производството на пликове без дръжки се е увеличило с 15-20 процента.

Производителите настояват да се промени културата на потребление и торбичките да се събират, за да се рециклират. Те могат да бъдат рециклирани до 27 пъти с влагането на до 10 на сто свеж полиетилен.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
4
 
! Отговори
един цигани ми каза преди 12 години
Не можете да прецакате бай *** !
26
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе луди ли сте бе в другите държави си ползват нормални торбички съвсем безплатно, това са локални менти ... най-големите еколози сме ние ! Що не знаете ...
25
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тази акция е някакво безумие в полза на икономически интереси. Защо точно торбичките, като от същия материал са опаковки, кофички за мляко, бутилки за безалкохолни напитки, бира, минерална вода, опаковките за разфасовки на месо, сирене, колбаси, кашкавал и какво ли не. Но от всичко са се концентрирали само върху торбичките. Така цената им която в други държави е 1 - 2 цента в България е няколко пъти по-голяма.Въпросът не е да не се ползват торбички, а да се събират и рециклират след използване.
24
0
 
12
 
! Отговори
dfsd преди 12 години
Ами от миналата седмица на пазара на Младост 1 искаха по 15 стинки за плик. Веднага се преориентирахме към търговците дето не искат и вече почти няма търговец дето да даржи табелка - торбичката се заплаща допълнително. Така че всичко отива на гърба на търговеца и в джобовете на някой. Между другото споменахали приходите от тази такса за какво ще се използват официално?
23
0
 
4
 
! Отговори
Чуваля преди 12 години
Пак ми дойде времето.
22
0
 
21
 
! Отговори
draznitel преди 12 години
Аре честит данък дръжка. Скоро очаквайте и данък въздух
21
0
 
9
 
! Отговори
Инна преди 12 години
На мен шефа не ми позволява да ги продавам, така ,че ги давам без пари на клиентите!
20
3
 
21
 
! Отговори
до 17 преди 12 години
Има колежка от Обеля, която ми е разказвала за стачките дето правиха заради депото. Тогавашният кмет Тиквата отначало се опитал да ги купи с обещания за инфраструктура, но те не му повярвали. Тогава им спрял тока и водата за няколко дена и всички омекна, а ходи да си търсиш правата мирно.На Тиквата преди му пречуше тройната коалиция, че му спирали парите, а той имал проект, и земя. Сега има пълна власт, и пак нищо. Той само се оплаква и перчи и нищо не върши.
19
0
 
44
 
! Отговори
На торбата дръжката преди 12 години
Торбата без дръжка е без продуктова такса, а торбата с дръжка е с продуктова такса. Единственото което се случи е, че по хипермаркетите вече няма торби с дръжки. Поредната супер "умна" екологична инициатива. Излиза, че полиетиленът, който всъщност е източника на екологичния проблем не е важен, а е важна ... дръжката.
18
1
 
11
 
! Отговори
до 13: преди 12 години
И в "цивилизованите страни" съм видяла да си хвърлят *** на улицата, само че при тях има служител, който минава след това и прибира ***. Така че въпросът не опира до това колко е цивилизована една нация, а до това колко е богата, за да може да си плати на повече хора, които да й вършат мръсната работа.
17
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Еми 15 стотинки за еко такса заради полиетилена например, а пък 10 заради отсечените фиданки дето трябва уж да се засадят в Царските гори :) Става ли това обяснение за пред хората или да викама някоя PR агенция да измисли нещо достойно за нивото на Тиквата
16
1
 
13
 
! Отговори
Помните ли? преди 12 години
Нали щеха да правят заводи за рециклиране. Всички от ГЕРБ когато идваха на власт все говореха за тия заводи за рециклиране говореха, все мрънкаха, че предишните не ги били построили, а били подписали проекти, бла-бла-бла. Две години по-късно аз такива заводи не видех. Четири години по-късно на месна почва освен 3 пъти повече задължения, такъв завод не видех.
15
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
С каква наглост ще ми искат 15 стотинки за кесия, дето струва половин стотинка?Майка им ***, ръчичките да им изсъхнат...
14
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Истината е че познатата тото милионерка и медйна магнатка от ГЕРБ Ирен Кръстева има нов бизнес с хартиени кисии, каквито се ползваха едно време. Сега ще ги наложат на всякъде и вместо да даваме по 15 стотинки за плик, ще даваме по 10 за кисийка на ГЕРБ.
13
3
 
3
 
! Отговори
VOlen преди 12 години
prez bai to6ovo vreme ima6e li nailonovi torbi?????? za pazarene?????
12
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
българите са *** и не трябва да им се дава достъп до такива блага на цивилизацията. Когато се научите да си фърляте *** разделно, тогава.
11
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Проблемът не в консумацията на торбичките, а в сметосъбиращите фирми. Кофите са им отворени и *** и кучетата разхвърлят всичко навън. Така че дори и аз да се огранича и да изхвърля една торба *** ще я изхвърлят извън кофата. Отделно при нас и трите цвята кофи се изсипват в един и същи камион, след което той спира на съседната улица и повтаря процедурата. Е защо аз да си губя времето да събирам разделно като ефекта се губи, та дори ако събирам три различни отпадъка ми трябва три торби
10
1
 
6
 
! Отговори
zen преди 12 години
Костов бе, той е виновен за торбичките и всякакви други неща, които се сещате.
9
11
 
32
 
! Отговори
!! преди 12 години
Радвайте се на апартаментите на ЦветановРадвайте се на Калинка, Лъчо Мозъка и Руми ЖелеваРадвайте се , че МВР ви подслушваРадвайте се, че ви наричат кучета и лош матрялРадвайте се че имаме най-ниски доходиРадвайте се, че имаме най-висока безработица от 20 години насамРадвайте се и на Почетния Художник, когото в Европа бъркат с охранителния персонал
8
3
 
19
 
! Отговори
Студентка преди 12 години
Тази екотакса имат смисъл само ако се инвестира в разработването на торбички от алтернативен материал, който се разгражда много по-бързо. Дори съм склонна да плащам по-високи такси за бързоразграждащи се, истински екоторбички, но не и допълнителни такси за наилонови, знаейки, че тези пари ще отиват в джобовете на техните производители като допълнителна печалба! Наистина трябва да се намали употребата на найлонови торбички, но това трябва да стане чрез предоставяне на алтернативи в магазините.