Бум на морбили в Европа

През 2011 г. на Стария континент са регистрирани девет смъртни случая
26 окт 2011 09:36,
4
Бум на морбили в Европа
Снимка: архив, Булфото

Европейските страни трябва да предприемат по-енергични мерки по отношение на ваксинационните си програми, за да предотвратят разпространението на дребна шарка и да постигнат целта за елиминирането на заразното заболяване до 2015 г., предаде ДПА, позовавайки се на Световната здравна организация.

Между януари и юли е съобщено за над 26 000 случая на морбили в 40 от 53-те европейски страни. През 2011 г. в Европа са регистрирани девет смъртни случая, свързани със заболяването, седем от които на лица над 10-годишна възраст.

"Дребната шарка не е безвредна инфекция, както някои хора, изглежда, вярват. Там, където можем да предотвратим болестта и смъртните случаи, трябва да го направим", казва председателят на Европейския регионален комитет към СЗО Жужана Якоб.

Заболяването от морбили може да причини сериозни усложнения, сред които пневмония и енцефалит. Бебетата, малките деца и младите хора на възраст между 15 и 29 години са най-уязвими. Повечето от съобщенията за зараза с дребна шарка са в Западна Европа, като Франция оглавява списъка с 14 000 случая.

В отговор страната наскоро лансира национална информационна кампания. Препоръчителните мерки включват проверката на имунизационния статут на младите хора и ваксинирането им, ако не са получили две дози от ваксината срещу морбили, допълва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: морбилиЕвропа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Spiro преди 12 години
Тест
3
0
 
0
 
! Отговори
Анна преди 12 години
"Дребната шарка се нарича варицела.Морбилито се нарича "брусеница".Бебета не могат да бъдат ваксинирани докато не навършат 1 година,защото ваксината за морбили е атенюирана "жива" ваксина. А до тази възраст бебета все още имат защита от имунитета,който са придобили от майка си по време на вътреутробното развитие. Целта на ваксината е да предотврати вторичните усложнения след инфекцията.Нито една ваксина не защитава 100 % от заболяването,понякога и след ваксиниация може да се развият по-леки
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
aide, 6te ni zaraziavat izkustveno za pari - mafiaaaaaaaaaaaa
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не наядоха се!