Половината от родните джипита "изпепелени" от работата

75-80% от личните лекари у нас страдат от стрес
Обновена: 15 ное 2011 17:40 | 15 ное 2011 17:40,
47
Половината от родните джипита "изпепелени" от работата
Снимка: архив, Reuters

Половината от българските семейни лекари страдат от синдром на изпепеляването, сочи проучване, направено сред  общопрактикуващите лекари в България.

Данните бяха представени от председателя на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България д-р Любомир Киров, по време на конференция.

Синдромът на изпепеляването се характеризира с емоционално изтощение, деперсонализация, депресии и др. Той е състояние на физиологично, емоционално и умствено изчерпване, характеризиращо се с хронична умора, чувство за безпомощност и безнадежност, развитие на негативно себевъзприятие и отношение към работата, живота и другите хора.

Най-често той се развива при работещите в различните сфери на здравеопазване, образование, обслужване, занимаващи се всекидневно и интензивно с проблемите на други хора.

Около 75-80 на сто от личните лекари в България страдат от стрес, като близо 20 на сто от тях са засегнати от тежката му форма, допълва д-р Киров, цитиран от БТА. 

63 на сто от общопрактикуващите лекари смятат, че насилието над лекари в различните му прояви расте. Това е показало анкетно проучване, извършено преди половин година в Словения, Македония, България, Черна гора и Турция.

Лекарите, участвали в анкетата, са заявили, че най-често се сблъскват с неприлични коментари, оспорване на диагнозата и обиди. Немалък процент от тях са се сблъсквали с физическо насилие и дори нараняване от страна на своите пациенти.

При анализа на данните е посочено, че една от  основните причини за агресията се крие в недостатъците на здравната система – ограничен достъп, липса на добри условия и апаратура, много бумащина и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още по темата: лекариИзпепеляване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе за какво не махнат тази грешна практика?Страдали от стрес,то ако вие страдате от стрес кво да кажат ония доктори с линейките?Много малко са лекарите които си обикалят пациентите,отиваш само за рецепта и талон-еми тогава за какво ми е тоя л.лекар?Трябва да се премахнат и да идат в отделения а всеки човек да има право да си ходи свободно при специалист както си беше преди години.много пари се гълтат тук.В малките градове-сутрин идват в 8.30,претупат рецептичка и талонче,гушнат парички и в 12.00 си хващат пътя,после или не си вдигат телефона или го изключват,а пъ през нощта да ти вдигне и да дойде?Абсурд!!!И се чудя толкова органи има толкова ли не може да си направят проверка и лично да ги потърсят и да ги накажат.Винаги могат да ги хванат.като не могат 24 часа еми да се откажат
26
2
 
11
 
! Отговори
от Мишо до опоненти преди 12 години
Само за информация лекари работещи навън идват в Бг за лечение, защото най добре знаят каква е разликата. Тях не можеш да ги впечатлиш с лъскавата техника и завидна бюрокрация заради която спокойно и често си заминават пациенти. Тоя с "митингите" да си го завре щото от такива като него сме на хала.
25
8
 
6
 
! Отговори
До 22 - Мишо преди 12 години
Тия ги разправяй на митинг на твоите... останалите сме грамотни и видели. Това, което получава за парите си българина е подсъдимо в Европа. Ха на бас, че няма лекар, който да не е в нарушение на закона!
24
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
23, а сега кажи пич колко плащаш осигуровки, това първо, второ за да я има тая система от кой зависи, аре малко да помислим, преди да пишем
23
15
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мшишо ,живея в чужбина и ще ти кажа че нямаш си на идея какво е здравеопазването в чужбина или по точно в страната където съПрегледи безплатни,лечение безплатно,рецепти плащаш нищожен процент от стойността на лекарството,а възрастните на 65 год.нищо!Няма клинична пътека,която да ти позволява престой до 5 дни както е в България,ако трябва и един месец ще те лекуват.Вярно е че лекарите не са безгрешни,но за всяка грешка се отговаря пред закона!А тук били стресирани!Ами да се лекуват или напускат
22
8
 
24
 
! Отговори
Мишо преди 12 години
И идея си нямата,какво е общото здравеопазване в чужбина .На българския лекар ръцете ще целувате. За специалното дето сте чули не сме дорасли щото сме дрипльовци. Това, че на всички ни хала е отвратителен си е наш избор , а за това че сме избирали до сега *** и крадци да управляват и не можем да създадем елит ,не ни дава право и да сме жестоки по отношение на тази благородна професия. Изборът ни е бил според собствените ни критерии но пак някой друг ни е *** в гащите. А лекарите заминават.
21
6
 
30
 
! Отговори
88 преди 12 години
И каква е ползата от простотиите, които се сипят във форумите- заплахи, клетви, псувни срещу лекарите, съответните отговори от страна на лекарите. На някой да му стана по-топло? Виждате ли в какво сме се превърнали- нация от мрънкачи, мразещи държавата, другите около нас и самите себе си. Ако една кутия я напълним с мишки и чукнем с пръст някоя по главата, тя се обръща и ухапва мишката, която е до нея. Изобщо не се сеща да погледне нагоре. Познато усещане, нали.
20
10
 
15
 
! Отговори
13 преди 12 години
Някой получавал ли е касов бон от джи пи -то си Н Я К О Г А ???
19
3
 
7
 
! Отговори
КОЗАРОВА преди 12 години
Като чета познавам себе си.Проблема ви е че от многото чакащи пред кабинетите ви не може да различавате плащащте данъци.Друго,защо не назначавате мед. сестри за да поемат стреса ви или сте много икономични за сметка на здравето си.АЗ практикувам друга професия,но до 1989г. бях мед. сестра
18
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И моето джипи вероятно е изпепелено.След като ми вземе потр.такса и изпада в унес.
17
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Просто трябва по-як контрол от страна на пациентите! Те като не те уважавати и ти - никакво уважение! зА ВСЯКА ДАДЕНА СТОТИНКА ИСКАЙТЕ КАСОВА БЕЛЕЖКА! Ако нямат- няма и пари! Ако много нахалстват - скандал и жалби! Заринете ги с ПИСМЕНИ жалби! Като насъберат по няколко жалби срещу лекар шефовете му сами ще се отърват от него! Това е единственият начин да се отсее ***!
16
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
13, много точно го каза, тук е българия, така че ще си търпиш докторите такива каквито са, ако не ти харесват, прав ти път в чужбина има по-добри
15
10
 
7
 
! Отговори
До 12 преди 12 години
А ти кого ще лекуваш,селски хитрецо? Само не обяснявай как ще заминеш и ние как ще страдаме за тебе...
14
9
 
4
 
! Отговори
ot10 преди 12 години
господа, хубо, слагате ми минусчета, нема лошо, ама поне аргументирайте се де
13
18
 
9
 
! Отговори
bg пациент преди 12 години
Докторите да не се оплакват , а да спрат да да чакат да им дадеш та да те лекуват ! Иначе скоро ще има жопки/сопи/ ! Така ли не виждат на какъв хал е народа ,та постоянно реват за нещо ?! Ние се намираме в България господа доктори ! Ако не ви харесва тук и така - прав ви път > Тук с нас и с вас е ТАКА !
12
17
 
15
 
! Отговори
бай Хур преди 12 години
продължавайте да бъдете жалки хейтъри... лекувайте се сами... палячовци..
11
14
 
15
 
! Отговори
greshka преди 12 години
Sindroma e lakomia !
10
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
2, тя хубо ще стане шивачка, ама теб кат те заболи коремчето, де ще ходиш
9
15
 
11
 
! Отговори
прокажен преди 12 години
Самата система не е на здравеопазване, а на здравеотнемане и дори коравосърдечните и алчни лекари не издържат на всеобщата мърсотия.Не е добре днес да ваксинираш, а утре да гледаш човека с аутизъм,МС или ювенилен Паркинсон.Как се спи, когато вирусни заболявания се лекуват с антибиотици, за да си получим комисионните? и т.н.т., и т.н.т.
8
12
 
14
 
! Отговори
ГОСТ преди 12 години
Горките те До 12 часа те гледат в ръцете за таксата и след това не можеш да ги откриеш Благодарим Господи че има Спешен център