Половината от родните джипита "изпепелени" от работата

75-80% от личните лекари у нас страдат от стрес
Обновена: 15 ное 2011 17:40 | 15 ное 2011 17:40,
47
Половината от родните джипита "изпепелени" от работата
Снимка: архив, Reuters

Половината от българските семейни лекари страдат от синдром на изпепеляването, сочи проучване, направено сред  общопрактикуващите лекари в България.

Данните бяха представени от председателя на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България д-р Любомир Киров, по време на конференция.

Синдромът на изпепеляването се характеризира с емоционално изтощение, деперсонализация, депресии и др. Той е състояние на физиологично, емоционално и умствено изчерпване, характеризиращо се с хронична умора, чувство за безпомощност и безнадежност, развитие на негативно себевъзприятие и отношение към работата, живота и другите хора.

Най-често той се развива при работещите в различните сфери на здравеопазване, образование, обслужване, занимаващи се всекидневно и интензивно с проблемите на други хора.

Около 75-80 на сто от личните лекари в България страдат от стрес, като близо 20 на сто от тях са засегнати от тежката му форма, допълва д-р Киров, цитиран от БТА. 

63 на сто от общопрактикуващите лекари смятат, че насилието над лекари в различните му прояви расте. Това е показало анкетно проучване, извършено преди половин година в Словения, Македония, България, Черна гора и Турция.

Лекарите, участвали в анкетата, са заявили, че най-често се сблъскват с неприлични коментари, оспорване на диагнозата и обиди. Немалък процент от тях са се сблъсквали с физическо насилие и дори нараняване от страна на своите пациенти.

При анализа на данните е посочено, че една от  основните причини за агресията се крие в недостатъците на здравната система – ограничен достъп, липса на добри условия и апаратура, много бумащина и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още по темата: лекариИзпепеляване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
7
 
26
 
! Отговори
пророк преди 12 години
Дано в най-скоро време да дойдат кадърни филипинци,индийци да лекуват както *** простака ,така и цялата "журналистическа" /сеирджии/ гилдия.Тогава ще мирясате.Почакайте само още3-5 години."Добрата" реформа остави Бг без анестезиолози,постепенно ще започнат да изчезват и хирурзи,ортопеди,педиатри....спокойно малко търпение от страна на *** се иска...
6
11
 
21
 
! Отговори
джи пи то преди 12 години
Това са посредници-счетоводители ,от които няма нужда ,само вземат пари ,и то доста повече от лекар-специалист ,поне 10 пъти повече !Каква е дейността на личният лекар..?
5
6
 
25
 
! Отговори
джип преди 12 години
толкова е *** тоя народ че му трябват само баячки и врачки и без това основно вечерно лекарство е ракийката му за какво са му и доктори на всичкото отгоре
4
13
 
7
 
! Отговори
преместител преди 12 години
местя местя го и го премествам за джипитата
3
11
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всеки, който работи с много клиенти, може да се оплаче от преумора! Но това не значи, че можеш да гледаш на хората като *** и да ги изнудваш по най-грозен и просташки начин!
2
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Докторката да стане шивачка! Така ще вижда много малко хора!
1
19
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А за синдрома на некадърния лекар нещо да кажете???