Телевизията по-вредна за децата от PC игрите

Застояването пред телевизора предразполагало към сърдечни заболявания
Обновена: 1 дек 2011 14:33 | 1 дек 2011 14:33, Румяна Тасева
5
Телевизията по-вредна за децата от PC игрите
Източник: Reuters

Застояването пред телевизора е най-нездравословният начин на забавление за неактивните деца, твърдят изследователи от университета в Кингстън, Канада.
 
Те анализират въздействието на различни навици, присъщи за уседналия начин на живот, върху подрастващите на база данни от национално представително проучване за здравословното състояние и хранителните навици на населението NHANES 2003 - 2006.

Резултатите от прегледа на информацията за 2527 деца на възраст между 6-19 години показват, че гледането на телевизия носи по-висок риск от развитие на сърдечносъдови проблеми в сравнение с други занимания, включително и от играта на компютър.
 
Медицинските експерти изчисляват и кардиометаболитния риск според показатели като възраст, обиколка на талията, кръвно налягане и нива на холестерол.
 
Установява се, че децата, които прекарват по няколко часа на ден пред телевизора, са с по-голяма обиколка на талията и по-висок холестерол.

Показателите се асоциират с предразположеност към развитие на редица сериозни състояния, включително диабет, коронарна болест на сърцето и инфаркт.
 
От значение за доброто здравословно състояние на младите поколения, е те да са по-активни физически, категорични са изследователите. Те препоръчват родителите да контролират и ограничават седенето пред синия екран, тъй като то не е свързано с изразходване на енергия. Напротив, навикът насърчава допълнителен прием на калории между основните хранения.

По-рано тази година екип от Лондонския университетски колеж разкри, че гледането на телевизия в продължение на 4 часа на ден удвоява риска от инфаркт при възрастните.

Проучването е публикувано в BMC Public Health.

Още полезни новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
0
 
! Отговори
статистика преди 12 години
"Телевизията по-вредна за децата от PC игрите"А пък децата са по-вредни за PC игрите от телевизията!
4
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Децата да пасат овцете и да копат картофите бе!
3
6
 
1
 
! Отговори
aa преди 12 години
ti zatva si bezraboten, muhal dolen. az rabotq, sportuvam i si gledam televiziq, v po4ivnite igri po cql den igraq na MMOta i nqam nikvi problemi.
2
5
 
4
 
! Отговори
джоблес преди 12 години
баси,аз сам безработен година и полвина и гледма 12-13 часа телевизия на деня трябваше да съм пукнал 5 пъти
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А сетиха се !