СЗО: В Европа върлува морбили

Дребната шарка може да бъде фатална
Обновена: 2 дек 2011 18:05 | 2 дек 2011 17:27, Румяна Тасева
3
СЗО: В Европа върлува морбили
Източник: Reuters

Регистрирани са 26 000 случая на морбили общо в 36 европейски страни от януари до октомври тази година, което налага да се преразгледа контролът на заболяването и да се вземат мерки срещу разпространението му, алармират от Световната здравна организация.

83% от случаите на морбили са в западноевропейските страни, като само 14 000 от тях са във Франция.

Заболяването от дребна шарка е наложило хоспитализирането на 7288 европейци и е отнело живота на 9 души, 6 от които французи.

9% от случаите засягат младежи и възрастни, които не са били ваксинирани срещу морбили.

В момента във Франция тече мащабна национална кампания за повишаване информираността и за ваксиниране срещу коварното заболяване.

Освен в Европа взривове от дребна шарка се отчитат и в Бразилия, Канада и Австралия.

СЗО си е поставила за цел до 2015 г. да се елиминират потенциалните рискове за местни взривове от морибили, което се явява истинско предизвикателство за европейските държави от настояща гледна точка, смята д-р Сузана Якаб, регионален директор на организацията за Европа, цитирана от ВВС.

Всяка една европейска страна трябва да вземе необходимите мерки в момента за ограничаване разпространението на болестта сред населението, за подобряване на медицинското обслужване при това заболяване и да редуцира циркулирането на вируса преди настъпването на пиковия за него сезон, допълва тя.

Здравните експерти от организацията напомнят на родителите и младежите, че ваксинирането срещу морбили е от жизнена важност.

Морбили е остро протичащо и силно заразно инфекциозно заболяване, което се причинява от вирус. Инфекцията засяга предимно дихателната система и е потенциално сериозна с риск от фатален край. Характеризира се с висока температура, хрема, кашлица, зачервяване на очите и специфичен кожен обрив. 

Боледуват предимно деца, като по-висок риск от заразяване има при кърмачетата преди ваксинирането им, което според нашия Имунизационен календар се извършва на 13-месечна възраст.

Още новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: морбилиСЗО
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
1
 
! Отговори
13 преди 12 години
Бивша детска медицинска сестра съм и ви съветвам- имунизирайте децата си!Имунизационният календар в България е много добър!Редките случаи на усложнения след имунизации се дължат на НЕПРАВИЛНОТО ИМ ПРИЛАГАНЕ,а не на самите ваксини!Задължително е 1 седмица преди всяка имунизация, детенцето ви да е било напълно здраво - без температура,кашлица, разстройство!Това е ваша отговорност - да информирате личния лекар!!!
2
1
 
1
 
! Отговори
irkata lekar преди 12 години
Е добре де Men,ако имаш дете не го имунизирай и не пълни гушата на фармацевтите,ама си сложи подписа и после не мрънкай"докторите не сложиха диагнозата".Защото сега наистина е трудно да помислиш за морбили веднага при обрив и ако няма епидемия.Но на принципа" да не пълним гушите на Х е добре да не си купуваме и пилета и лютеница....На раменете си носиш глава/разбирай ум/ и в това е умението : да си определиш приоритетите?ваксина,пиле,хранителна добавка или др глупости...
1
3
 
2
 
! Отговори
MEN преди 12 години
АЙДЕ СЕГА МОРБИЛИ. АЙДЕ ПАК ВАКСИНИ. ПАК ФАРМАЦЕВТИЧНА МАФИЯ. AGAIN AND AGAIN.