75% от българите подкрепяли проучванията за шистов газ

Само 18% били против, съобщиха от икономическото министерство
Обновена: 16 яну 2012 19:30 | 16 яну 2012 19:28,
550
75% от българите подкрепяли проучванията за шистов газ
Протест срещу шистовия газ. Снимка: БТА

75% от българите подкрепят проучванията за шистов газ в България при гаранции за екосредата. Това става ясно от национално представително проучване, проведено в периода от 6 до 12 януари т.г. от агенция ESTAT. Анкетирани са хиляда души на възраст над 18 години, съобщиха от икономическото министерство.

На въпрос "Каква, според вас, трябва да бъде позицията на българското правителство по проучването на шистов газ в България?" 64,8 на сто от анкетираните отговарят "да го направи, ако има сигурност за екологията в районите на проучване", а 9,6% посочват отговор "да го направи задължително".
 
18,3 на сто от запитаните се обявяват против проучването на шистов газ, дори и да има сигурност за екологията, а 7,4% не могат да преценят.
 
57,9 на сто от запитаните смятат, че при наличие на залежи, правителството трябва да разреши добива на шистов газ, ако има сигурност за екологията в района. Други 10,8% от хората изтъкват като водещи при решението на правителството икономическите ползи от добива. 22,2 на сто се обявяват срещу добива, дори и да има сигурност за екологията.
 
Нагласите на българите в подкрепа или срещу проучването и добива на шистов газ са пряко свързани с очакванията за извличане на конкретни ползи.
Още по темата
Като най-значим евентуален ефект се открояват прогнозите за създаване на нови високоплатени работни места (посочват се от 33 на сто от интервюираните), постигане на по-ниски цени на "синьото гориво" чрез национален добив на газ (23 на сто) и намаляване на зависимостта на страната от външни доставчици на газ (21 на сто).
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


550
Още по темата: шистов газ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
416
0
 
9
 
! Отговори
ко40 от село преди 12 години
много ви увират главите на вас. то и ядрена централа имаме и тока е толкова евтин , че всеки гледа да се скачи нелегално. руснаците разбират но газ да си продават газ, или ние си добиваме газ, но те ни продават ядрено гориво на по висока цена. нашта умряла държава един сняг неможе да изрине газ ще добива. България няма една марка, едно нещо което да се продава експортира в ЦЯЛ свят, защото нищо не можем, над това трябва да се мисли и работи, ако има кой въобще
415
0
 
0
 
! Отговори
За 513 преди 12 години
Журналистите не са виновни - и те имат деца, и те трябва да си плащат сметките. Убедена съм, че не им е много приятно да са служители... Опозиционни или неутрални медии няма, а ако има бавят заплати с месеци и хората се чудят как да се платят наемите. Всички плащащи медии са правителствени. Защо ли???? А разни странни хора продължават да вярват в отчаяните действия на Бойко - Конан както го наричат западняците...
414
0
 
1
 
! Отговори
българин преди 12 години
Прочети какво е написал Владо Трифонов за шистовия газ - трябва да се отпечата във всички вестници!!!!
413
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Къде направихте тези проучвания, че да сте така категорични?!? Всички сме против, ВСИЧКИ!!!
412
1
 
3
 
! Отговори
..... преди 12 години
До кога с поръчковите проучвания? На всички е известно, че манипулирате хората - и не само с това, ами и подкрепата за правителството и вездесъщият премиер. Стига с лъжите в медиите. Станете ИСТИНСКАТА ЧЕТВЪРТА ВЛАСТ!
411
0
 
3
 
! Отговори
фалшиво преди 12 години
Всеки, учил поне малко статистика, знае, че, за да е представителна извадката, трябва да отговаря на определени условия. Пишещите статията да се поинтересуват колко човека са анкетирани, къде, каква възраст и т.н., и т.н. Това е журналистика, а не копи - пейст - интересувайте се, ровете се!!!
410
1
 
5
 
! Отговори
Георги преди 12 години
Я направете проучването в района където ще е добива на газ , а не в София.
409
0
 
4
 
! Отговори
Penev преди 12 години
Предлагам да се направи допитването по схемата на преброяването.
408
0
 
4
 
! Отговори
? преди 12 години
И как направиха това проучване??? Някой от вас, пишещите тук, питан ли е(независимо от отговора)? Стига платени публикации и измислени статистики!
407
0
 
3
 
! Отговори
tygfg преди 12 години
alo agenciata koi vi plati da pi6ete tia gluposti ???????
406
1
 
6
 
! Отговори
до 502 преди 12 години
Че кое му е ясното? Ако цялото българско население се интересуваше повече и се информираше, нямаше на чело на държавата ни да седи пожарникар. В чужбина хората учат право, политически науки, икономика...При нас трябва да имаш стаж като телохранител...А това за медиите е доста смешно, защото аз до момента малко журналистически проучвания видях по темата...Страх ги е да пишат, защото са финансирани от правителството и това не е тайна за никого...
405
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
тия платени проучвания да си ги заврът на тъмно и тясно място. шеврон съсипаха амазонската джунгла и ги осъдиха - ама какво от това. джунглата не могат да оправят. кой и какви гаранции може да даде, че няма да съсипят и нашата земя?!
404
1
 
4
 
! Отговори
мечо пух преди 12 години
Опа, 75% от българите вярват на Вожда????Това не е ли малко множко?
403
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Очевидно протестиращите са малцинство. Сега нека се каже ясно кой им плаща и създава в медиите предствата че цялото население е скочило срещу проучванията за шистов газ.
402
0
 
1
 
! Отговори
за 498 преди 12 години
Това кой с кого е подписал или не, никой не може да каже със сигурност. Но лобинг очевадно е правен, а той често се прави с пари...
401
1
 
4
 
! Отговори
за 496 преди 12 години
Моля те виж vimeo/35082675 и ми кажи според теб дали на тези семейства и млади хора са им платили... А и хората не са излязли на протест с пъна политическа програма за защита на българската природа. Те, ако бяха отговорили, щях да се притесня. Това щеше да значи, че са подготвени. А колко трябва да са платили на българите в чужбина да протестират...просто хората се информират и им пука...
400
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"75% от българите подкрепяли проучванията за шистов газ"Абе вие луди ли сте????????????????????????????????
399
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Зелената партия част от коалиция за България заедно с БСП действат като комунисти с лъжи и дезинформация. Лъжите са им на сайта къде пише че Българското правителство е подписало договор с Шеврон и други подобни небивалици.
398
0
 
4
 
! Отговори
ИМ преди 12 години
Виновни сме си ние, че реагираме *** и използваме случая да попсуваме всичко и всички. Има само един изход - протести до дупка...Трябва да се изчака подобряване на технологията и възможност за държавно участие някой ден евентуално...иначе не си заслужава. За сега всички признават рисковете, макар и през зъби...А който е взел комисионни-да ги връща. Това не наш проблем...
397
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Протестиращите против проучването и добива на шистов газ показаха че протеста е платен. Те не пожелаха да обсъждат мерки за опазване на природните богатства на България - тях ги интересува шистовия газ. Само за това са им платили.