75% от българите подкрепяли проучванията за шистов газ

Само 18% били против, съобщиха от икономическото министерство
Обновена: 16 яну 2012 19:30 | 16 яну 2012 19:28,
550
75% от българите подкрепяли проучванията за шистов газ
Протест срещу шистовия газ. Снимка: БТА

75% от българите подкрепят проучванията за шистов газ в България при гаранции за екосредата. Това става ясно от национално представително проучване, проведено в периода от 6 до 12 януари т.г. от агенция ESTAT. Анкетирани са хиляда души на възраст над 18 години, съобщиха от икономическото министерство.

На въпрос "Каква, според вас, трябва да бъде позицията на българското правителство по проучването на шистов газ в България?" 64,8 на сто от анкетираните отговарят "да го направи, ако има сигурност за екологията в районите на проучване", а 9,6% посочват отговор "да го направи задължително".
 
18,3 на сто от запитаните се обявяват против проучването на шистов газ, дори и да има сигурност за екологията, а 7,4% не могат да преценят.
 
57,9 на сто от запитаните смятат, че при наличие на залежи, правителството трябва да разреши добива на шистов газ, ако има сигурност за екологията в района. Други 10,8% от хората изтъкват като водещи при решението на правителството икономическите ползи от добива. 22,2 на сто се обявяват срещу добива, дори и да има сигурност за екологията.
 
Нагласите на българите в подкрепа или срещу проучването и добива на шистов газ са пряко свързани с очакванията за извличане на конкретни ползи.
Още по темата
Като най-значим евентуален ефект се открояват прогнозите за създаване на нови високоплатени работни места (посочват се от 33 на сто от интервюираните), постигане на по-ниски цени на "синьото гориво" чрез национален добив на газ (23 на сто) и намаляване на зависимостта на страната от външни доставчици на газ (21 на сто).
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


550
Още по темата: шистов газ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
376
0
 
7
 
! Отговори
Въпрос? преди 12 години
Защо ПРЕДИ изборите ГЕРБ обявяваше категорична позиция "ПРОТИВ шистовия газ"?
375
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Бихте ли си купили ловешка кола Great Wall ако има гаранций че е по-добра от другите марки?" на което 75% ще кажат че искат ловешка кола.Хайде стига с подвеждащи въпроси, не пасем трева.
374
11
 
1
 
! Отговори
ф-1 преди 12 години
Затова България вегетира вече 70 години.ЗАщото тези червени *** винаги са защитавали интересите на СССР,а не на БЪЛГАРИЯ.Производството може да бъде опасно само,ако го дадат на тъпите руснаци.И сигурно това се цели.
373
1
 
6
 
! Отговори
Дедо преди 12 години
"Национално представително проучване" - дедовия! Тия от икономическото министерство са такива ***-майни, че нямам думи. Как може да анкетират 1000 човека и да кажат, че е представилтелно проучване. Хиляда човека не са представителна извадка на няколко милиона пълнолетни и грамотни хора.Трайчо много си отворен ама ша ядете дървото цялата компания на следващите избори.
372
0
 
4
 
! Отговори
kuku преди 12 години
kolega 464,v amerika ima mnogo pustee6ti mesta tam ima kade da dobivat a na6ata malka darjava 6te i ebat maikata,izteglete si i gledaite filma GASLAND i vijte kakva voda 6te piem 6te ni se *** maikata za normativ,20 godini qdem bokluci sega i vodata 6te e takava.
371
1
 
3
 
! Отговори
val преди 12 години
вярно е ...само че трябвало или са забравили да допълнят представката НЕ ... подкрепят.
370
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
461Същите тези американски компании, добиват шистов газ на територията на САЩ от десетки години. Не виждам САЩ да са затрити.
369
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
18% против е твърде много. 10% да феновете на БСП - кремълската марионетна партийка и още 2-3% заблудени от медиите.Тази анкета доказва, че българинът може да мисли със собствената си глава.
368
2
 
11
 
! Отговори
Иван преди 12 години
КАК ПЪК ИЗЧИСЛИХА,ЧЕ САМО 18 ПРОЦЕНТА БИЛИ ПРОТИВ ????? ВСИЧКИ СА ПРОТИВ !!!! ВСИЧКИ !!!!!
367
3
 
9
 
! Отговори
НАГЛИ АМЕРИКАНЦИ преди 12 години
Българи,ла*нарите от хаамерика се гаврят с нас.Не допускайте надменните и нагли същества,които дори не знаят къде се намира България на картата така да ни затриват.Запомнете го това,помнете как нагло ни лъжат само и само да си прокарат идеите как да ни погребат.Помнете и след 5г и след 10г как ла*нарите от америка купуват медиите,как главни новини са някакви маловажни неща,а шистовия газ е една малка новинка.Помнете за това проучване,в което американците нагло се подиграват с народа ни.
366
2
 
7
 
! Отговори
Бъдете коректни преди 12 години
Добре де,става въпрос за проучване в полза на USA,които по всякакъв начин се опитват да изместят Русия,а Вие говорите за "комунистическа агенция" абе хора,в ред ли сте? Бъдете малко по-коректни,то бива пропаганда,бива фенщина,ама вашето прекрачва всякакви граници.Тук става въпрос за нас и нашите деца,за нашата природа,нашата България и Американските интереси,американските пари,американската компания Шеврон,за която американския човек Уорлик лобира,при все че това не му е работата.
365
2
 
10
 
! Отговори
Измислено проучване преди 12 години
Да беше поне някаква уникална полза,някаква безплатна газ,а то кавко 20% намаления?!? За това ли ще ни отровят земята?!? Да си напълнят гушите американците,а на нас да ни намалят с 20% газта,за сметка на отровената вода и след години ще плащаме прескъпо за вода и лекарства,защото няма да имаме чиста вода.Не искаме да пълним гушите на Шеврон.
364
2
 
3
 
! Отговори
Жена26 преди 12 години
Колко *** народ! Не мога да повярвам!
363
2
 
14
 
! Отговори
Майка ви да... преди 12 години
Майка ви да...от къде го измислихте това на фона на протестите,а съвсем скоро в едно предаване по БНТ в сайта имаше уникална активност както и във страницата им във фейсбуук,за минута коментара ми отиваше в миналото,при такава активност гласуването в сайта беше 97% против! От къде го измислихте това,каква наглост само..ВЪН АМЕРИКАНЦИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ,НИКАКЪВ ШИСТОВ ГАЗ НЯМА ДА ВИДЯТ ЯНКИТЕ!
362
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
i tova prou4vane e laja mnogo lajat tiq agencii
361
1
 
4
 
! Отговори
21 преди 12 години
75% подкрепят смъртното наказание, е и , защо не е факт?
360
1
 
19
 
! Отговори
Яко преди 12 години
Проучванията са абсолютно обективни - 75% от българите са за шистовия газ...Същата социологическа агенция дава още следните данни:- според 318% от българите Бойко Борисов е джентълмен;- според 401% от българите Цветан Цветанов е интелигент;- според 607% от българите Искра Фидосова страда от анорексия...
359
0
 
2
 
! Отговори
ИМ преди 12 години
Извинете, че се меся, но ми се струва, че не винаги става въпрос за продажни политици (не че оправдавам някого...) Просто, що се отнася да енергетика, има големи интереси и малки държави. А ако малките държави са и бедни, трудно могат да си отстоят интересите. Пък и нека си признаем, че и ние сме си виновни...все се оплакваме, че сме зле, ама вместо да работим малко по-усърдно, се надяваме, че ще спечелим от някаква странна газена лотария, която на мен по ми прилича на руска ролетка...
358
1
 
1
 
! Отговори
за 447 преди 12 години
Обаче си имат продажния Шрьодер, който подписа за Синия Поток и сега е на работа в Газпром щото никой не го ще в немско........***
357
1
 
2
 
! Отговори
jan преди 12 години
За поредната манипулация и явна лъжа служителите на икономическото министерство в Белене , а пожарникарят да ги пази.