Разшифроваха миризмата на свинското

Заради ген някои се дразнели от аромата на Прасчо
7 май 2012 13:19,
14
Разшифроваха миризмата на свинското
Снимка: Булфото

Учени разкриха причината част от хората да се дразнят и дори да се отвращават от миризмата на свинското месо.

Виновникът е ген, заради който обонятелните рецептори реагират по-интензивно и остро за определени протеини.

Експерти от Медицинския център в американския университет Дюк, съвместно с колеги от от норвежки институт по химия, биотехнологии и храните установили, че близо 70% от хората имат две функционални копия на гена OR7D4, свързани с на обонятелните рецептори.

Те реагират избирателно на андростенон - протеинът, присъстващ в тъканите на прасетата от мъжки пол, както и част от четината.  

По време на експеримента изследователите добавяли в дегустираното месо андростенон до нивото на концентрация, регистрирани в глиганите и дивите свине. 

Водещият на изследванията – проф. Хироаки Мацунами коментира, че тестовете щели да дадат по-пълна картина с участие на хора от страни от Близкия Изток. Там обаче консумацията на свинско месо е табу. 

Оказало се, че вегетарианците също могат да бъдат генетично предразположени към селективен отговор на обонятелните рецептори в месото, но това може да се потвърди само в серия от научни експерименти. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: експериментмириспрасе
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
MORE преди 12 години
А за миризмата на Уорлик нищо не казвате! Той по-маловажен ли е от някакво си прасе?
12
0
 
1
 
! Отговори
пуфкаф ляп преди 12 години
и свинята, защото копитата й са раздвоени, ала не преживя: тя е нечиста за вас; месото им не яжте и до труповете им се не допирайте.
11
0
 
2
 
! Отговори
до 8 преди 12 години
Една каса няма да стигне....
10
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Предпочитам пиле и риба.
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Анонимен
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Маро, яж си корените,прай се на интересна и остави тази храна на боговете!
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Имам каса студена бира, ако някой ми донесе прасенцето от снимката ще я споделя с него:)
6
12
 
2
 
! Отговори
Мара Пепеляшка преди 12 години
Само некъв пълен абориген може да се изкефи на такава гледка!Не знам какви гени требва да имаш, та да ядеш такава ***, еле па вонящата карантия на такова животно! Бррр!
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
и аз, свинята е много близо до човека (присаждат се органи) и за това по нея виреят същите болестотворни организми, лесно се придават при не добро сготвяне, за това консумирането на свинско се асоциира с увеличена заболеваемост, и то статистически значимо
4
4
 
3
 
! Отговори
Мария преди 12 години
Не ям свинско.
3
3
 
4
 
! Отговори
премествач преди 12 години
Ей те тука, просто не моооа да н'*** приместя!
2
0
 
6
 
! Отговори
минЧо преди 12 години
за щастие нямам такъв ген ;-)
1
1
 
10
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 12 години
Не яжте свински..пържоли,те са...вредни за нашето...европейско обоняние.