Спортът е ефективен, когато носи удоволствие

Това е критерий за ефективността на заниманията
15 май 2012 19:45,
1
Спортът е ефективен, когато носи удоволствие
източник: Reuters

За да се извлече максимална полза за здравето от физическото натоварване, е желателно то да носи повече радост и наслада, отколкото напрежение, сочи ново проучване.

Когато упражненията са приятни, се увеличава много повече аеробният капацитет на трениращия, което от своя страна подобрява физическото здраве, индекса на телесна маса, кръвното налягане и липидния профил.
 
Изследователите установяват, че аеробният капацитет при доброволци, подложени на осемседмична спортна програма по избор, се е увеличил с 17% за разлика от доброволците, на които програмата им е наложена от изследователския екип.
 
Доброволците, които избират сами физическото си натоварване, обикновено гледат то да е приятно и същевременно ефективно. Когато един спорт носи радост, се засилва желанието и мотивацията за трениране и се постигат много по-добри резултати както в здравословен, така и в емоционален аспект.
 
От изключително значение е човек сам за себе си да определи интензивността на тренировките и натоварването, които да са съобразени с възможностите и капацитета на организма, обясняват специалисти.
 
За да се поддържа добро физическо здраве, не е необходим постоянен престой във фитнес залата. Добър вариант са волейбол на плажа, плуване, тенис на маса, танци или федербал в парка...
 
Данните от проучването са публикувани в сп. Medicine & Science in Sports & Exercise.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари