Диетата помага при хипертония

Съветите не се ограничават само за солта
Обновена: 2 юли 2012 15:21 | 2 юли 2012 15:20,
2
Диетата помага при хипертония
Снимка: Reuters

Диетичният режим може да помогне в контрола на хипертонията. Проблемите на хората с високо кръвно идват от там, че те не знаят как да се хранят правилно и допускат същите грешки, които са помогнали да се развие състоянието им, се коментира в предаване на известен американски здравен канал. 

Полезният хранителен режим при високо кръвно акцентира на консумация на зеленчуци и плодове и правилния начин на приготвяне на продуктите. Пациенти споделят, че въвеждането на режима в кухнята им буквално „обръща“ начина им на живот и им създава един нов стил и култура на хранене. В резултат на усилията им по привикване към осигуряването на този тип хранене в началото те се чувстват много по-добре.
 
Предразположеността към високо кръвно налягане в повечето случаи се знае предварително. В голям процент е наследствено заложена – ако един от родителите е с високо кръвно, то вероятността да се прояви този най-опасен за сърдечното здраве фактор е реална. А българите сме предразположени генетично към хипертония. 2 000 000 души в страната ни са с хронично високо кръвно според данни на Българската лига по хипертония.
 
Американските експерти съставят проект, който предвижда масово да запознаят хипертониците и хората от рисковите групи с диетата. Това включва не само представяне на списък от храни, които са подходящи за тях, правила при готвене на храната, за да се запазят полезните й свойства, рецепти, на кои данни да се обръща внимание на етикетите при покупка на продуктите като съдържание на сол, кой вид и в какво количество въглехидрати и мазнини са подходящи за консумация от тях.
 
Смятате ли, че подобна програма би била от полза за българското население?
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Ъъъ, моля ? преди 11 години
Шишо, не съм убеден че точно панкреаса произвежда холестерол. Виж, за инсулина съм сигурен. Наследствеността е силно преувеличена. Но виж, палмовото масло, с което ни храниха 20 години, е така отложено по вътрешността на кръвоносните ни съдове, че не може да се остърже и с ренде. А хипертонията в крайна сметка е точно това.
1
1
 
0
 
! Отговори
Шишо преди 11 години
Всичко това което пишете не знам колко евярно. Но знам че от хубавия живот, който водим хипертонията у българина е наследствена. След като панкриаса започне да произвежда повече от необходимото количество холистрол всичко е свирено. По добре сит и болен отколкото гладен и болен.