Кои храни възпрепятстват отслабването?

Учени изследват как организмът ни обработва калории от различни видове храна.
3 юли 2012 17:02,
2
Кои храни възпрепятстват отслабването?
Снимка: Reuters

Не всички калории са еднакви, когато става дума за поддържане на килограмите след диета. Калориите от мазнини, протеини и въглехидрати въздействат по един и същи начин на метаболизма, смятат диетолози.

 
Учени от Детската болница в Бостън тестват теорията чрез наблюдение на 21 възрастни души, които спазват строга програма за отслабване. Доброволците консумират предварително приготвени ястия, съдържащи 60% от обичайния им прием на калории. 
 
В резултат за 12 седмици участниците губят 10 до 15% от теглото си. 
 
Изследователите тестват три вида диети, за да анализират въздействието им върху метаболизма и коя от тях е най-ефективна за задържане на постигнатите резултати от режима. 
 
След загубата на тегло метаболизмът се забавя и затова поддържането на килограмите е трудно, поясняват експертите. 
 
Всички участници прилагат трите диетични режима. Всеки от тях е с продължителност четири седмици.
 
Какво показват резултатите? Разходът на енергия намалява най-много при спазването на диетата с ниско съдържание на мазнини, а най-малко - при тази с ниско съдържание на въглехидрати, по подобие на диетата на Аткинс, обясняват експертите. 
 
Диетата с нисък гликемичен индекс забавя метаболизма, в малко по-висок процент от богатия на протеини хранителен режим. Учените установяват, че тази диета показва и малко признаци за повишаване на хормоните на стреса.
 
Ако искаме да отслабнем и да не възвърнем предишните килограми, трябва да внимаваме с количеството консумирана храна, да избягваме продуктите с висок гликемичен индекс, рафинирани захари, преработените храни. Те могат да забавят метаболизма ни и да доведат до напълняване, казват експертите.
 
Критици отбелязват недостатък на настоящето проучване, тъй като са включени много рестриктивни, нискокалорични диети. Според тях са необходими повече изследвания за доказване на резултатите, особено в реални условия.
 
Проучването е публикувано в сп. American Medical Association.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
32
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Спаасението е ПО-МАЛКО ЯДЕНЕ!!!