Болест на пътуването

Как да се справим с гаденето?
Обновена: 9 юли 2012 20:38 | 9 юли 2012 20:38,
2
Болест на пътуването
Снимка: Reuters

Болестта на пътуването, известна в медицината и като кинетоза, е широко разпространено състояние. Засегнатите се оплакват от гадене и повръщане по време на път. Счита се, че от кинетоза в една или друга степен страда до една трета от населението.

 
Какво можем да направим, за да отидем на море или на екскурзия без да ни се гади или поне без да повръщаме през по-голямата част от пътя?
 
Разбира се, за да намерим лечение, първо трябва да опознаем болестта.
 
Кинетозите възникват, когато има противоречие между възприятията за движение, идващи от очите и вестибуларния апарат, т.е. ние виждаме, че се движим, но не го усещаме или усещаме, че се движим, но не го виждаме. Възможно е също така да виждаме и усещаме движението, но между двете възприятия да няма синхрон. Счита се, че главният мозък възприема това като сигнал, че в организма е попаднала външна отрова, която влияе на сетивните системи и той нарежда изхвърлянето й от тялото чрез повръщане.
 
Най-често срещано, разбира се, е неразположението при возене в автомобил или автобус. В тези случаи, очите ни през голяма част от времето са фокусирани около неподвижните предмети около нас – предните седалки или таблото, докато вестибуларният апарат ни казва, че сме непрекъснато в движение. Поради тази причина е препоръчително да гледаме през прозорците, така че визуалното усещане за придвижване да съответства на вестибуларното. Това е и причината, по правило, страдащите от кинетоза да се чувстват по-добре, когато седят на предната седалка в кола.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На много мои познати им помага да си пийват количка по време на пътя.На мен пък много добре ми идват ментови бонбони, затова се запасявам с 2-3 опаковки, когато дойде време за пътуване. Цаката е всеки да намери това, което му помага.