Бобови храни срещу метаболитен синдром

Нормализират кръвната захар и холестерол
11 сеп 2012 17:01,
4
Бобови храни срещу метаболитен синдром
източник: Reuters

Консумирането на голямо количество бобови може да предотврати развитието на метаболитен синдром. Метаболитният синдром е съвкупност от физиологични смущения, характеризиращ се с увеличен риск от развитието на диабет и сърдечносъдови заболявания.

 
Изследването показва, че пациентите с метаболитен синдром консумират бобови храни средно 1,4 пъти на седмица, докато за контролната група този показател е 2,3.
 
80 мъже и жени с метаболитен синдром и 160 здрави доброволци участват в проучването. Кръвната им захар на гладно, артериалното налягане и холестеролът са измерени по стандартните методи. Хранителните навици на участниците в проучването са оценени чрез въпросници като приема на бобови храни е определен за всеки участник поотделно.
 
Проведеният анализ на резултатите показва, че мъжете и жените с най-висок прием на бобови имат по-ниско кръвно налягане, кръвна захар и холестерол в сравнение с тези с най-нисък прием. След отчитане на различията в начина на живот и хранителните навици се установява, че хората с най-висок прием на бобови имат 75% по-нисък шанс да бъдат диагностицирани с метаболитен синдром в сравнение с тези най-нисък прием. Тази прогноза важи дори и след отчитане на индекса на телесна маса (ИТМ). ИТМ е отношението на теглото на човек (в килограми) към ръста му (в метри), повдигнат на квадрат. Използва се като показател за определяне до колко здравословно е теглото при дадет човек.
 
Изследователите достигат до извода, че високият прием на бобови е обратнопропорционален на риска от възникване на метаболитен синдром или отделни негови симптоми.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Никаква ЗАХАР срещу метаболитен синдром.
3
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Управляващите,чрез удобните им Медии,ни подготвят за настъпващият Глад
2
0
 
4
 
! Отговори
мравка преди 11 години
Боб , леща , картофи -гарантирано от Герб в следващите месеци.
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ах, каква *** *** ръчичка!