Откриха лечение при тежка кръвозагуба

Съкращава се болничният престой след тежка травма
Обновена: 3 окт 2012 12:55 | 3 окт 2012 12:55,
0
Откриха лечение при тежка кръвозагуба
източник: Reuters

Лондонска болница ръководи световно проучване на лекарство, подпомагащо възстановяването на пациенти с масивна кръвозагуба. 

 
МР4ОХ пресъздава функцията на червените кръвни клетки, пренасяйки кислород из тялото. То е давано на пациенти с голяма кръвозагуба в 56 лечебни центъра по света под ръководството на Кралската болница в Лондон.
 
МР4ОХ e молекула, разработена от американската фармацевтична фирма Сангарт, която финансира клиничните проучвания, и представлява биологичен продукт, базиран на хемоглобин, получен от кръвни банки.
 
Хемоглобиновите молекули са протеини в червените кръвни клетки, пренасящи кислород до мускулите и тъканите в тялото. При пациенти, прекарали тежка травма и загуба на кръв, те са  в недостиг. Създателите на МР4ОХ твърдят, че той може да увеличи доставката на кислород до тъканите, намалявайки по този начин риска от органна недостатъчност, без да носи риск от инфекции.
 
Продуктът вече е изпитан в пилотно проучване от 50 пациенти, което показва, че е безопасен. Пилотното проучване вече е разширено до световно такова, обхващащо 360 пациенти, за по-нататъшна оценка на ефективността и безопасността. Макар че анализът на резултатите все още не е приключил, изглежда, че приемалите лекарството биват изписвани от болница много по-рано от тези, които не са го вземали.
 
Проучването е рандомизирано, което означава, че пациентите получават лекарството или плацебо на случаен принцип, според инструкции, запечатани в плик. Лекарството и плацебото също са запечатани в плик, така че нито пациентът, нито лекарят знаят кое от двете болният приема. Тези мерки целят повишаване на обективността на резултатите от проучването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари