Митове и факти за противогрипната ваксина

Заблудите повишават заболеваемостта
28 ное 2012 12:42,
29
Митове и факти за противогрипната ваксина
Снимка: Reuters

Много хора не се имунизират и рискуват сериозно боледуване и дори усложнения, заради многото митове, които битуват около противогрипните ваксини и ваксините изобщо.

Кои са те и каква всъщност и е истината?
 
1. Мит: сезонният грип е неприятен, но безвреден
 
Факт: освен сериозен дискомфорт и загуба на трудоспособност, грипът може да предизвика и сериозни усложнения – тежки вторични пневмонии, налагащи болнично лечение; усложняване на астма, което е особено тежко и високорисково и др.
 
2. Мит: само хората в напреднала възраст и рисковите групи трябва да бъдат ваксинирани
 
Факт: грипът може да разболее всекиго, дори и хората с крепко здраве. Нещо повече, дори и да не се разболеем, ние пак можем да спомогнем на инфекцията да се разпространи, служейки като здрави заразоносители. Ваксинирането прекъсва разпространението на вируса, като така допълнително понижава заболеваемостта в популацията.
 
3. Мит: ваксината може да предизвика разболяване от грип
 
Факт: вирусът се култивира в кокоши яйца и бива умъртвен много преди прилагането му под формата на инжекция. Във ваксината няма нищо, което може да предизвика разболяване.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До азА аз познавам толкова много народ БОЛЕН точно след ваксиниране!!Фармацията не е БОГ със сигурност, но е сигурно че прави страхотен бизнес със здравето на хората!!!!
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До РазбирачевТочно така и всеки, който знае английски, има толкова протести на американски майки и бащи, които твърдят, че децата им са се разболяли от аутизъм точно след ваксиниране.Гледайте на сайта dokumentalni/?page_id=5Филмите "ваксинации на сляпо" и "Ваксинирана нация".Който иска да се ваксинира, аз давам на децата си ежедневно ананас с лимон или чай с лимон.И те са ми сърдити, че само те не отсъстват от училище.Искат да ни убедят, че фармацията е БОГ????
26
1
 
1
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
До: РеалистЗначи, има доста различни ваксини и ваксини.Навремето, когато са използвали жива полио ваксина на капки, която се е приемала перорално е съществувал наистина макар и минимален риск от разболяване в резултат от ваксинацията.Как са го ваксинирали твоя съсед? Сигурно е била от старите ваксини.При съвременните ваксини няма такъв риск, а освен това тази ваксина е и задължителна!Рискът да се разболееш ако не се ваксинираш е много по-голям!!!
25
3
 
0
 
! Отговори
аз преди 11 години
Познавам двама . които починаха след грипни усложнения.От тогава винаги се ваксинирам .
24
1
 
10
 
! Отговори
Реалист преди 11 години
Има спор по въпроса дали ваксините са полезни или са вредни. Истината е някъде по средата и в този смисъл е вредно да се ваксинираш, когато няма доказана полза, какъвто е случая с противогрипните ваксини.Полезни или вредни - имах един съсед болен от детски паралич в резултат на ваксинирането против детски паралич. Е, за него полезна ли е била или вредна ваксината?
23
2
 
9
 
! Отговори
Изпитал преди 11 години
Блъскайте си ваксини ежегодно, и ще си говорим след двадесет години пак. Дано сте здрави по това време! И аз като вас бях заблуден, за период от 10 години, и сега се чудя откъде ми дойдоха един куп алергии.
22
2
 
7
 
! Отговори
До Натъпквачев преди 11 години
Ти как разбра, че са полезни бе, ***?????
21
0
 
5
 
! Отговори
Иречек преди 11 години
"Ваксините са полезни! - Извика бай ***, докато си наместваше шкембето, отпушвайки от горящия фас.
20
7
 
1
 
! Отговори
Натъпквачев преди 11 години
До РазбирачевТи как разбра, че са вредни бе, ***?????
19
2
 
8
 
! Отговори
Разбирачев преди 11 години
Липсва обществен контрол над необходимостта от вкасините, а те в повечето случаи са не само ненужни, но и вредни. Ваксините против грип са може би най-известните ненужни ваксини, а щом са ненужни остава само тяхното вредно въздействие. Примерът с Япония много бързо се забрави или така беше удобно на производителите на противогрипни вкасини.
18
1
 
10
 
! Отговори
Истината преди 11 години
Истината е, че Световната здравна организация зависи в голяма степен от фармацевтичните компании и прокарва тяхната политика. Истината е, че има много минати, които се ваксинират против грип. За мое съжаление и аз бях преди години на два пъти между минатите *** и сериозно се разболявах от грип след ваксинациите. Сега да чукам на дърво, откакто спрях да се ваксинира, т.е. от около 15 години не съм боледувал от грип.
17
5
 
2
 
! Отговори
Иречек преди 11 години
"Ваксините са вредни! - Извика бай ***, докато си наместваше шкембето, отпушвайки от горящия фас.
16
4
 
2
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
До: ОбективенНе фармацевтичните компании, а Световната Здравна Организация както и други медицински институции разясняват за ползата от ваксините, която е безспорна!Навремето нямаше ваксини срещу заушка, а сега съжалявам че се бях разболял като малък, което сигурно ми се е отразило на репродуктивните способности.
15
9
 
2
 
! Отговори
българска работа преди 11 години
Тъпунгерът по- скоро ще умре от грип, но няма да се ваксинира, за да не се мине.
14
2
 
8
 
! Отговори
Обективен преди 11 години
Всяка ваксина по принцип е вредна и човек трябва да се ваксинира колкото се може по-малко. Трудно е в момента да се направи хубав анализ кои ваксини са нужни и кои не са. Фармацевтичните компании дават луди пари, за да ни убеждават колко полезни били ваксините и е трудно да се оцени кога дадено изследване е обективно и кога е платено от фармацевтичните компании. При всички случаи обаче, ваксинирането против грип е ненужно и глупаво. По-добре човек да вземе мерки да не се зарази, отколкото ....
13
1
 
7
 
! Отговори
Факт преди 11 години
Доколкото съм чувал преди време направили задължително ваксинирането против грип в Япония. След време отменили задължителността, защото заболяванията от грип се увеличили. Как ли са се справили с фармацевтичните компании?Колкото до аутизма и ваксините - имаше изследване от съответния специалист, но фармацевтичното лоби много бързо взе мерки против човека, та сега се налага родителите на такива деца да споделят опита си в интернет, но и там се намесват "лекари", които се правят на всезнаещи.
12
1
 
4
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
До: номер 11Като лекар ти би трябвало вече да знаеш, че номер 10 - мнението преди твоето отговаря на въпроса ти точно и ясно.Ако не безумие то най-малко ненужен разход би бил за фармацевтичните компании да си "отглеждат" нови щамове на вируси при положение че те си мутират сами в естествени условия и то със завидна скорост.Аз не съм лекар, ама ги знам тия работи ;-)
11
2
 
4
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
До: НеРазбирачевПовтарям специално за теб: Ваксините НЕ ПРИЧИНЯВАТ АУТИЗЪМ.Но по факта, че статията сигурно е платена сме на едно мнение, спор няма.Никоя здравна институция не е твърдяла подобни глупости, че едва ли не всички са длъжни да се имунизират против грип.Спомням си че наскоро имаше подобна (платена) публикация за оралните контрацептиви.
10
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като лекар от няколко години си задавам един въпрос, на който не мога сам да си отговоря. По какъв начин още в началото на есента фармацевтичните компании вече знаят какъв щам ще бъде грипният вирус след няолко месеца? И дори вече имат готови разработени и произведени ваксини, които са в аптечната мрежа. Като имам пред вид силата на фармацевтичната индустрия, която спокойто може да се мери с военно-промишления комплекс си мисля, че вирусите вече са отгледани и само трябва да се пуснат.
9
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 5: всъщност, фармацевтичните компании нямат нужда да правят нови вируси - просто вирусите си мутират и сами с много бързи темпове.Че са безскрупулни тези компании - безскрупулни са. Но за тях би било ненужен разход създаването на нови щамове, при положение че нови щамове си се появяват постоянно по естествен път.Всъщност, без значение кое е вярно и кое не, противогрипната ваксина наистина помага. Като всички ваксини.Навсякъде по света, където има бум на отказа от ваксинация (за всякакви болести), следва и бум на разболели се...