Митове и факти за противогрипната ваксина

Заблудите повишават заболеваемостта
28 ное 2012 12:42,
29
Митове и факти за противогрипната ваксина
Снимка: Reuters

Много хора не се имунизират и рискуват сериозно боледуване и дори усложнения, заради многото митове, които битуват около противогрипните ваксини и ваксините изобщо.

Кои са те и каква всъщност и е истината?
 
1. Мит: сезонният грип е неприятен, но безвреден
 
Факт: освен сериозен дискомфорт и загуба на трудоспособност, грипът може да предизвика и сериозни усложнения – тежки вторични пневмонии, налагащи болнично лечение; усложняване на астма, което е особено тежко и високорисково и др.
 
2. Мит: само хората в напреднала възраст и рисковите групи трябва да бъдат ваксинирани
 
Факт: грипът може да разболее всекиго, дори и хората с крепко здраве. Нещо повече, дори и да не се разболеем, ние пак можем да спомогнем на инфекцията да се разпространи, служейки като здрави заразоносители. Ваксинирането прекъсва разпространението на вируса, като така допълнително понижава заболеваемостта в популацията.
 
3. Мит: ваксината може да предизвика разболяване от грип
 
Факт: вирусът се култивира в кокоши яйца и бива умъртвен много преди прилагането му под формата на инжекция. Във ваксината няма нищо, което може да предизвика разболяване.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
9
 
! Отговори
дидо преди 11 години
1. никой не умира от грип. всички умират от усложненията.2. ваксината е срещу ПРЕДПОЛАГАЕМ щам. никой не знае ,кой ще е актуалния.3.статистически не е доказано намаляване на епидемиите след ваксинация.4. бум на автобусните заболявания след ежегодна ваксинация- факт и публична тайна.5. питайте дали шефа на института по имунология е ваксиниран....:)
7
3
 
3
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
P.S.: Предишния ми коментар го написах с изрично уточнение което искам да вмъкна сега, че не съм привърженик на конспиративните теории нито противник на задължителните ваксинации, които са написани във здравната книжка на всеки осигурен българин.Това че ваксините причинявали аутизъм са приказки от рода как военните от Пентагона направили аутопсия на извънземно, но го криели.С други думи, задължителните ваксини са ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ.Но противогрипната е ПОЖЕЛАТЕЛНА, а "митовете" са си живи факти!
6
2
 
6
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
Абе да си кажа правичката, "Мит номер 2" и "Мит номер 3" както са цитирани, всъщност не са митове а са си чисти факти.Лично съм гледал Ангел Кунчев по телевизията, пък и в много медицински здравни сайтове има публикувана информация, че противогрипните ваксини не са в никакъв случай задължителни, а са препоръчителни предимно за рисковите групи. С други думи - не се препоръчват масово.Освен това детето ми на два пъти се ваксинира и се разболява. Може да не е от грип но определено се разболя.
5
1
 
8
 
! Отговори
Разбирачев преди 11 години
Не съм ги чувал тези "митове" от статията, само за последния "мит", че ваксините предизвикват аутизъм съм чувал и не само това. При това варианта е, че могат да предизвикат аутизъм. Странно защо, след като хората от разни групи в интернет с деца болни от аутизъм са убедени, че ваксините са допринесли за влошаването на състоянието на децата им или че след ваксиниране се е проявил аутизъм, фармацевтичните компании продължават да ни убеждават, че това не е така?!
4
1
 
12
 
! Отговори
ined преди 11 години
Факт е че фармацевтичните компании печелят милиарди от тея ваксини, затова всяка година забъркват нов грип за да си продават ваксините.
3
1
 
15
 
! Отговори
Б преди 11 години
Да , и името на плащащата компания.
2
1
 
19
 
! Отговори
m. преди 11 години
Да сложат знак за платена публикация!
1
13
 
2
 
! Отговори
минаващ преди 11 години
Когато Луй Пастьор представя ваксината си против бяс във френската академия на науките, за малко да бъде изключен (3 гласа не са стигнали!), така че нищо не се се променило - *** управляват света.Ваксинирайте се, докато още не е късно.