Факти за червеното вино

Има ли смисъл да водим полемика "за" и "против"...
14 яну 2013 09:06,
10
Факти за червеното вино
Снимка: Reuters

Въпросът за здравните ефекти на виното е един от най-широко обсъжданите в броматологията – науката за храната и правилното хранене, и по-широката медицинска тематика изобщо. По разбираеми причини са налице огромно количество клинични данни, които обаче не са подлагани на систематичен анализ. Анекдотичните съобщения за един или друг полезен ефект са базирани на малки и недобре контролирани проучвания, което не позволява извеждане на генерални изводи и изясняване на цялостната картина. Това е причината често да чуваме за един или друг полезен ефект, докато в следващия момент ни се напомня колко вредни са всички видове алкохол, включително и виното.

 
Нека се опитаме да разгледаме въпроса по-систематично и да изясним какво знаем за виното, какво не, в кое сме сигурни и в кое не сме.
 
Това което може да се каже със сигурност е, че всякакви ефекти неминуемо произлизат от химичния му състав, т.е., за да разберем напълно физиологичните ефекти на виното, първо трябва да сме наясно с химичния му състав. Виното е алкохолна напитка, отличаваща се с необичайно разнообразен състав от биологично активни вещества, обусловен от първоизточника му и начина на получаване. То съдържа десетки различни съставки, макар че далеч не всички са в значими количества, за разлика от водката, например, която на практика съдържа само вода и етилов алкохол. Това оставя открита вратата пред търсенето на евентуални здравни ефекти, различни от тези на етиловия алкохол – нещо, с което производителите на водка не могат да се похвалят.
 
Многото химични анализи са показали, че от биологично активните съставки, в най-големи количества (след етанола) в червените вина присъстват полифенолите. Това е един от малкото консенсуси по темата. Другата точка, по която има всеобщо съгласие е, че в най-големи количества и с най-значими здравни ефекти е ресвератролът. За него са сравнително добре документирани противоракови, противовъзпалителни и антидиабетни свойства, а за много от останалите полифеноли в червеното вино – кверцетин, различни танини и др. - антиоксидантни. Може да се каже, че с това консенсусите се изчерпват...
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
joro преди 11 години
До ined: Ако искате да използвате добрите съставки на виното си земете Resveratrol , Vino exstract като хранително добавки но нямат алкохол. Една капсула Ресвератрол се равнява на няколко бутилки. Ако искате алкохол .. то си е друга работа..:)
7
0
 
0
 
! Отговори
ined преди 11 години
do realist; Полезните свойства на другите съставки на виното отстъпват по полезно действие от това на етиловия алкохол, всичко опира до количеството, и най-полезното вещество в големи количества става отрова.
6
0
 
0
 
! Отговори
ТАЦИТ преди 11 години
ВЪВ ВИНОТО Е ИСТИНАТА . ВСИЧКО ДРУГО Е АЛА-БАЛА!!!
5
0
 
0
 
! Отговори
макето преди 11 години
До 4 у голема грешка си до тон и половина два годишно си е баш таман и ич не вреди виж ако е по малко пада ми настроението което определено е вреда
4
0
 
1
 
! Отговори
Бо преди 11 години
До реалист. Ами като ти е вредно винцето, не го консумарай реалисте! Даже може и да пробваш и да не дишаш, защото въздуха е замърсен (еее, навремето, какъв въздух имаше, а сега ...). Между другото, можеш да гледаш на живота като болест, която се предава полов и завършва 100% с летален изход. Въпрос на гледна точка.
3
0
 
1
 
! Отговори
Бо преди 11 години
То и аз продължавам упорито и целенасочено да изследвам качествата на червеното вино. След 40-50 г. ще ви информирам за резултата. Иначе дядо ми казваше, че всичко трябва да а с мярка. И много хляб да ядеш и много вода да пиеш - все е вредно.
2
1
 
2
 
! Отговори
koko преди 11 години
ВИНЦЕТО...БЯЛО...ЧЕРВЕНО...Е МНОГО ПОЛЕЗНО.НЕ ПЙЙТЕ ВОДА...ХВАЩА СЕ ВОДЕН ПЛЕВРИТ.НАТРУПВА КАМЪНИ В БЪБРЕЦИТЕ ...А БЕ ВСЕ БОЛЕСТИ.ПРИ ВИНЦЕТО ТАКОВА НЕЩО НЯМА.НАЙ МНОГО ДА УДАРИШ НЯКОЯ ПЪРЖОЛА ПОВЕЧЕ.ХА НАЗДРАВЕ.
1
0
 
3
 
! Отговори
умерен преди 11 години
Виното както и всичко друго в умерени количества ако не е толкова полезно поне няма да навреди.Просто с нищо не бива да се прекалява.