Няколко типа храни срещу висок холестерол

Как успешно да намалим общия си холестерол
26 фев 2013 10:18,
4
Няколко типа храни срещу висок холестерол
Снимка: Reuters

Високият „лош“ холестерол в кръвта е ключов фактор за развитието на сърдечносъдови заболявания, от които живота си губят три пъти повече души в сравнение с рака на гърдата и два пъти повече в сравнение с рака на белите дробове. За разлика от тези заболявания обаче факторът за сърдечносъдовите заболявания – лош холестерол може да се контролира успешно от всеки. Как? Един от отговорите е да заменим някои мазнини и храни с други в ежедневното си меню...

Соята не е характерна за българската кухня, но тя може да даде подходяща форма заместител на млечните продукти, които по принцип съдържат холестерол. Според експерти консумирането й подпомага черният дроб да се справи с обирането на "лошия" холестерол в кръвта, а с мащабно проучване от 2011 г. се доказва, че намалява общия холестерол в кръвта. Това може да се постигне с половин литър соево мляко на ден. Соята може да осигури и белтъчини, без да натоварва организма с наситени мазнини, както се случва след консумация на месо.

Зехтинът и рипичното масло съдържат основно мононенаситени мазнини, които се препоръчат не защото влияят по някакъв начин на нивата на холестерола, но спомагат за здравината на артериалните стени. Това от своя страна намалява риска от увреждането им от холестерола в кръвта. Иначе при някои проучвания се намира, че тези мазнини спират възпалителните процеси в артериите, причинени от липопротеините с ниска плътност.

За да се намали този рисков за сърдечносъдово заболяване фактор, експертите препоръчват да се заменят продуктите с наситени мазнини, например маслото със зехтин и рапично олио/маргарин. Достатъчно е да се използват 2 супени лъжици зехтин в ястието, което готвим, за да падне концентрацията на общия ни холестерол с 8% за 6 седмици – доказва се в изследване от 2002 г. Върджин зехтинът е най-добрият избор.

Продължението на материала може да намерите в Puls.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
3
 
0
 
! Отговори
an. преди 11 години
gluposti pi6ete za zehtina .jiveq 8 g. v it i vsi4ki imat visok horesterol dori malki deca ot olioto ot maslina.miri6e lo6o i e tolkova mazen do gadost ,jabarite go piqt zA LEK haha mn.sme6no tapanari .i az ponqkoga gotvq s nego no ne po vkusen ot na6eto ot slan4ogled ,prekrasen e.
3
1
 
2
 
! Отговори
Съби преди 11 години
Колко ли полезна може да е генно модифицираната соя ?! Освен това колбасите и т.нар"кайма" са пълни със соев протеин като добавка към другите ***,които съдържат. Разбира се соевото мляко е три пъти по-скъпо...Поредната поръчкова статийка
2
1
 
3
 
! Отговори
zver4etooo преди 11 години
това са глупости, зехтинът изрично пише, че не се използва при термична обработка т.е. не може да се готви с него. Пише си го на опаковките зехтин
1
1
 
5
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
Явно че това е...рекламна статия.Храните не са опасни ако се храним балансирано и пълноценно.Организмът има механизми да остава необходимото и да изхвърла ненужните вещества.Най...опасни и вредни са обработените и консервирани храни,продавани във веригите магазини.След това идва реда на парниковите зеленчуци,бъкани с торове и химикали.Всеки сезон си има храните,естествено отгледани и това трябва да ядем.