Еректилната дисфункция повишава риска за сърцето

Проблемът се среща при повече от половината мъже на възраст между 40 и 70 години
27 фев 2013 16:18,
1
Еректилната дисфункция повишава риска за сърцето
Снимка: Reuters

Еректилната дисфукнкция може да повиши риска от сърдечносъдови проблеми. До този извод достигнаха австралийски изследователи.

Те проследяват здравословните данни на 95 000 мъже на възраст около и над 45 години.

В проучването си изследователите установяват, че мъжете, които имат умерена еректилна дисфункция (ЕД) са с 23% по-голям риск от хоспитализация заради сърдечен проблем, като сърдечен удар. При наличието на тежка еректилна дисфункция този процент е 35.

Проучването е с продължителност две години и са взети предвид фактори като тютюнопушене, употреба на алкохол, затлъстяване и фамилна анамнеза за сърдечносъдово заболяване.

Една от хипотезите за връзката между тежестта на еректилния проблем и сърдечното здраве е, че атеросклерозата може да възникне първо в по-малките кръвоносни съдове, като тези в пениса, обяснява изследователския екип.

Атеросклерозата представлява образуване на плаки в артериите, което ограничава притока на кръв и е съпроводено с промени на средния съдов слой на артериалната стена.

Резултатите от проучването са публикувани в сп. PLoS Medicine.

Еректилната дисфункция се среща при повече от половината мъже на възраст между 40 и 70 години, но е възможно да засегне и по-млади.

Изразява се в неспособност да се постигне или да се задържи състояние на ерекцията, за да може да се извърши успешен полов акт. Проблем има тогава, когато състоянието се наблюдава постоянно повече от три месеца.

Още интересни новини за секса и здравето може да намерите в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами еректилната хиперфункция полезна ли е?