Тревожността във връзката разболява партньорите

Доказано научно
Обновена: 14 мар 2013 10:15 | 13 мар 2013 16:54,
0
Тревожността във връзката разболява партньорите
Източник: Reuters

 

Когато се чувстваме несигурни във връзката си и постоянно изпитваме тревожност за отношенията си с любимия човек, вредим на здравето си. И това не е повторената за пореден път житейска сентенция, а извод потвръден от екип научни изследователи от Института за медицинско изследване на поведението към щатския университет „Охайо“ в САЩ.
Несигурността е негативно усещане, и като всяко такова, ни поставя в стрес и напрежение, което от своя страна стимулира повишения синтез на стресови хормони. Техните завишени стойности за по-дълъг период причиняват вреди на имунната система.

От проучването се намира, че съпрузите, които изпитват тревожност относно чувствата на другия, имат по-високи нива на кортизол и по-ниски на Т-клетките, които са важни агенти на имунната система за борбата срещу инфекции.

Всички изпитваме от време на време съмнения в партньора си и чувствата си към него. Това е естествена част от развитието на дадена връзка. Физиологични последици за организма от притесненията за връзката си могат да се търсят в дългосрочен план, когато те са се превърнали в хронично състояние, подчертава д-р Лиса Джъремка в изданието Psychological Science.

В изследването участват 85 двойки, които имат брак от повече от 12 години, като средната възраст на доброволците е 39 години. Първоначално всички попълват анкети, в които отговарят на въпроси за степента на тревожност, която изпитват, изброяват здравословни симптоми, проблеми със съня, правят оценка на взаимоотношенията си с партньора. Здравословното състояние на всички участници е добро.

При анализа на данните от изследвания на слюнка и кръв за нивото на кортизол и Т-клетки екипът открива, че при двойките, които очакват дете, тези, при които има висока консумация на алкохол и кофеин, са налични някои проблеми на имунната система.

 
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари