Учени разшифроват ДНК на плоските червеи

Целта е да открият нови лекарства
18 мар 2013 15:58,
7
Учени разшифроват ДНК на плоските червеи
Източник: Reuters

За пръв път учените са разшифровали ДНК на плоските червеи, което може да разкрие нови терапевтични мишени за бъдещи лекарства. Геномът е нов ресурс и път към по-бързо създаване на нови лекарства, които са спешно необходими – плоските червеи причиняват две от седемнайсетте „занемерани“ тропически заболявания, включени в списъка на Световната здравна организация – ехинококоза и цистицеркоза.

Изследователският екип определя ДНК последователността на четири вида плоски червеи, за да изучи по-добре биологията и генетиката на чревните паразити. При повечето видове, възрастните индивиди предизвикват малко оплаквания, докато са в червата. Ларвите, обаче, могат да предизвикват сериозни медицински усложнения при придвижването си в тялото. Те формират кисти в органите на хората и животните, които могат да доведат до усложнения като слепота или епилепсия.

Според д-р Матю Бериман от Wellcome Trust Sanger Institute, паразитозите от плоски червеи са широко разпространени. Глобалното им бреме е сравнимо с това на множествената склероза и меланомите.

Обикновено, учените анализират ДНК на патогените и го сравняват с това на човек, като по този начин идентифицират потенциални мишени за бъдещи лекарства. В настоящото изследване, обаче, учените се интересуват главно от приликите в ДНК на човека и чревните паразити. Това е така, защото за разлика от повечето патогени като бактериите и вирусите, плоските червеи са еукариотни (същинскоядени) организми, също като човека. Плоските червеи много повече приличат на човека по устройство и физиология от която и да е бактерия или вирус.

Освен това, като анализират приликите между геномите, учените откриват кои от вече наличните лекарствени вещества могат да се окажат ефективни срещу паразитите. Това може да спести десетилетия труд и стотици милиони долари инвестиции.

Оказва се, че някои плоски червеи са чувствителни на лекарства, използвани в момента за лечение на злокачествени заболявания. Друго потенциално решение са холестерол понижаващите лекарства. В хода на еволюцията си, плоските червеи са загубили способността сами да синтезират холестерол, който си набавят изцяло за сметка на гостоприемника. Обещаваща мишена за нови лекарства са и белтъците, чрез които ларвите поемат холестерол от червата. Ако функцията на тези белтъци бъде пресечена, ларвите ще спрат развитието си и ще загинат.

 

Още интересни здравни новини можете да прочетете в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
0
 
! Отговори
преписвачите преди 11 години
Еукариотите имат обособено ядро (ядро с ядрена мембрана)bg.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D1%83%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BE%D1%82%D0%B8
3
0
 
1
 
! Отговори
1 до 2 преди 11 години
Бе то нещата са очевидни, ама все пак друго си е учЕните да се изкажат по въпроса колко са плоски гербаджиите и защо.:)
2
1
 
4
 
! Отговори
До 2 преди 11 години
Категорично доказано е, че ДНК на плоските червеи и на гербаджиите е едно и също.
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво на учените! Сега трябва да сравнят ДНК-то на плоските червеи с това, на членовете на ГЕРБ и да оповестят резултатите.:)Ако могат да обяснят защо няма разлики - още по-добре.