Прекомерното безпокойство може да се окаже сериозен проблем

Животът става постоянна тревога или страх
1 апр 2013 15:17,
4
Прекомерното безпокойство може да се окаже сериозен проблем
Снимка: Reuters

 Генерализираното тревожно разстройство се характеризира с прекомерно безпокойство за битови или ежедневни ситуации, често без явна причина. Страдащите имат склонността да очакват беда или да не могат да спрат да се притесняват за здравето, семейството, финансите или работата си. Тревогите са нереалистични или диспропорционално големи. Животът става постоянна тревога или страх. Състоянието е толкова обременяващо, че при някои хора може напълно да разстрои или дори парализира ежедневните дейности – работа, социален живот, дори брак.

 
Макар, че генерализираната тревожност е преди всичко невропсихично разстройство и като такова тя засяга най-вече мисленето, тя съвсем не е лишена и от физически симптоми – мускулно напрежение, главоболие, потене, гадене, тремор на ръцете и др. Психологическите проявления включват най-вече постоянна тревога; нереалистична представа за собствените проблеми, които изглеждат много по-големи, отколкото са в действителност; раздразнителност; трудно концентриране; умора; трудно заспиване и лесно събуждане.
 
Хората с генерализирана тревожност често имат и други, съпътстващи, разстройства – паническо, обсесивно-компулсивно, депресивно и др.
 
Както и при останалите невропсихични заболявания и разстройства, точната етиология и патогенеза са неизвестни. Смята се, че същността на състоянието (както и на много от сродните му) се заключава в невромедиаторен дисбаланс, отключван и може би поддържан от редица външни и вътрешни фактори. Това, което се знае със сигурност е, че заболяването има силна родова съсредоточеност, което подсказва общ генетичен компонент. Също така, лични изживявания като стрес, загуба на работа, близък човек, злоупотреба с алкохол, наркотични вещества и дори кофеин или никотин, могат да отключат състоянието или значително да допринесат за появата му. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
5
 
! Отговори
до 2 преди 11 години
И аз наскоро се замислих ,че тази мания по конспирации си е диагноза,която още не е измислена.
3
0
 
4
 
! Отговори
до 1 преди 11 години
Генерализираното тревожно разстройство се лекува с антидепресанти от типа селективни серотонинови инхибитори. Сертралин,флуоксетин,циталопрам... А за обикновена тревожност и нерви от ежедневието - четене,разходки,чайове и билки.
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пароноично-делюзионна хистерия с маниакално-обсесивна натрапливост за преследване от рептилии.
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
да,де,ама как да спрем тази тревожност,това кажете.