Болест на Паркинсон – важна е подкрепата на семейството

Заболяването прогресира с различен темп при всеки засегнат
Обновена: 8 апр 2013 12:12 | 8 апр 2013 12:12,
0
Болест на Паркинсон – важна е подкрепата на семейството
Снимка: Reuters

Болестта на Паркинсон се отличава с наличие на тремор. Това е неволево и неконтролируемо движение, треперене. Може да се наблюдава на крайниците или главата. Отчитат се още скованост, неподвижност на мускулите, забавено движение, проблеми с баланса, координацията. Тоест болестта афектира силно способността за движение на тялото.

Треморът или треперенето е първият признак на заболяването, въпреки че има изключения, при които не се отчита. Вярно е и обратното, не всеки, който има тремор непременно страда от болестта на Паркинсон, той може да е признак и на друго заболяване.
 
Заболяването започва с тремор на единия крак или ръка или само от едната страна на тялото. Треперенето се влошава, когато въпросният крайник не се използва в будно състояние и обратното, когато крайникът се използва или в спящо състояние треморът не се проявява или е по-слаб.
 
С течение на времето болестта засяга мускулите на цялото тяло, което води до проблеми като констипация или с преглъщането на храната. В късните стадии болният говори трудно, лицето му изглежда безизразно. При някои се наблюдават и ментални проблеми като деменция.
 
Обикновено симптомите се появяват във възрастта между 50-60 години, но е възможно да възникнат и по-рано.
 
Проблемите с движението се дължат на увреждане на специфични нервни клетки в мозъка, които произвеждат допамин. Благодарение на допамина се формират сигнали до тази част на мозъка, която отговаря за контрола на движението.
При заболяването тези клетки се увреждат, в следствие на което намалява количеството на синтезирания допамин. Резултатът е наличие на проблеми с движението на тялото и негови части.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари