Рахит - няма място за тревога

Повишете дажбата на витамини и минерали
Обновена: 21 май 2013 13:59 | 21 май 2013 13:58,
0
Рахит - няма място за тревога
Снимка: Reuters

Рахитът е едно от най-честите заболявания, срещани в детска възраст. Дължи се на недостиг на витамин D, калций или фосфор и води до омекване и деформиране на костите на детето.

Витамин D е жизненоважна субстанция, участваща в регулацията на обмена на калций и фосфор в организма. Синтезира се в кожата под въздействие на ултравиолетова светлина. Внася се и с храната. Тъй като е холестеролово производно, витамин D е мастноразтворим и, следователно, се съдържа в богати на мазнини субстанции – масло от дълбоководни морски риби, краве масло и др.
 
Синтезът на витамин D в кожата е важен източник при хора, живеещи в умерен, субтропичен и тропичен климат, които не могат да си набавят необходимите количества изцяло от храната. В умерения пояс това създава риск от недостиг на витамина през зимните месеци, особено на фона на недостатъчен прием на млечни продукти, непоносимост към лактоза, вегетарианство и др.
 
Много важно е да подчертаем, че кърмата не набавя необходимите количества витамин D, така че кърмачетата, които се хранят изключително с кърма, са изложени на повишен риск от рахит в по-късна възраст.
 
Недостиг на витамин D, последван от рахит, може да възникне и при малабсорбция на мазнини и мастноразтворими вещества, както и чернодробни смущения.
 
Рахитът, дължащ се на недостиг на калций и фосфор, е по-рядко срещан в развитите страни, тъй като те се намират в достатъчни количества в млякото и млечните продукти.
 
В по-редки случаи рахитът може да бъде наследствен. Това се дължи на генетичен дефект, при който бъбреците не могат да задържат фосфатните йони и те се изхвърлят в големи количества с урината.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари