Рак на щитовидната жлеза - диагностика

Има различни видове рак на щитовидната жлеза
Обновена: 23 май 2013 10:47 | 23 май 2013 10:47,
0
Рак на щитовидната жлеза - диагностика
Снимка: Reuters

 Ракът на щитовидната е рядко злокачествено заболяване, засягащо тиреоидната жлеза – малка жлеза, разположена в областта на шията. Различават се четири основни типа рак на щитовидната жлеза:

Папиларен карцином – най-честият тип, отговарящ за 4 от всеки 5 случая на рак на щитовидната жлеза. Най-често се появява при жени под 40-годишна възраст.
Фоликуларен карцином – такива са 1 на всеки 10 случая на тиреоиден карцином. Най-често засяга хора в по-напреднала възраст.
Медуларен карцином – характерно за него е, че има силен генетичен компонент и често е родово съсредоточен. Такива са 1 на всеки 20 случая.
Апластичен карцином – това е най-редкият и най-агресивният от четирите типа. Честотата му е около 1:100, възниква най-вече между 60 и 80 години.
 
Рисковите фактори за появата на рак на щитовидната жлеза са възли или други заболявания на щитовидната жлеза, роднина с рак на жлезата (за медуларните карциноми) и излагане на радиация.
 
Най-честият симптом на рака на щитовидната жлеза е поява на безболезнена подутина в шията. В по-напреднал етап се появяват необяснима дрезгавина на гласа, затруднено дишане, преглъщане, подуване на шийните лимфни възли или болка във врата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари