Хората с високо IQ забелязват детайлите

Те игнорират очевадните предмети и движения
1 юни 2013 20:41,
8
Хората с високо IQ забелязват детайлите
Снимка: Reuters

Хората с висок коефициент на интелигентност са по-склонни да филтрират несъществената информация. Те не забелязват движението на големи предмети, но са добри в разпознаването на малки движещи се обекти.

В проучване взимат участие 53 души, които са подложени на прост визуален тест, който се изразява в кратки видеоклипве с движещи се черни и бели кръгове. В някои от клиповете кръговете са по-малки в други запълват целия екран.
 
Задачата на доброволците е да определят посоката на нарастване и големината на кръговете.
 
Участниците полагат и стандартен тест за интелигентност.
 
Резултатите от проучването показват, че доброволците с по-високи резултати на IQ теста забелязват по-бързо движението на малките кръгове и по-бавно движението на големите изображения.
 
Според изследователския екип причината хората с висок коефициент на интелигентност да локализират дребните детайли и предмети е фактът, че мозъкът им може да филтрира големите разсейващи движения и се концентрира върху новите и дребни детайли.
 
Проучването дава яснота за това как мозъкът в дадени ситуации работи по-ефективно, което е причината за по-високия коефициент на интелигентност при някои, обясняват специалисти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
5
 
4
 
! Отговори
dk преди 10 години
зависи какви са въпросите за тестаако са свързани с дребни детайли окно ако са свързани с по дълбоко мислене и и обобщени целисъжалявам ,но изследването им е неправилно построенопак някой станал професор за това изследваненищо ново под слънцето
6
3
 
9
 
! Отговори
Кефчо преди 10 години
Ми толкоз са събрали. Какво да се прави, ние с високото IQ сме рядкост...
5
2
 
15
 
! Отговори
123 преди 10 години
Мда 53 души изключително мащабно проучване. Да ги предложат за нобелова награда най-малко.
4
2
 
18
 
! Отговори
Оня с IQ-то преди 10 години
Ето, веднага забелязвам, че първият параграф е с черен цвят, останалите - сиви. И автоматично се чувствам по-добре, мислейки си, че съм с по-високо IQ. Но и съм наясно, че си оставам задръстеняк.
3
4
 
18
 
! Отговори
Параход с комин преди 10 години
"Хората с високо IQ забелязват детайлите "Аз като с високо IQ забелязвам един детайл."В проучване взимат участие 53 души"Много ангажирани.
2
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ЖоПрави си донякъде!
1
12
 
56
 
! Отговори
Жо преди 10 години
ЗА СЪЖАЛЕНИЕ, у нас все по-малко хора умеят да "отсяват житото от плявата" и това пролича на последните парламентарни избори. Днес на почит са мутри, чалга-певици, потомци на комунистически величия, доносници на комунистическата Държавна сигурност. Ние сме малък, но много *** народ.