Рекорден пик във въглеродните емисии отчита СЗО

Климатичните промени от глобалното затопляне ще се отразят на човешкото здраве
17 юни 2013 17:38, Румяна Тасева
2
Рекорден пик във въглеродните емисии отчита СЗО
Източник: Reuters

Рекорд във въглеродните емисии в световен мащаб отбеляза Световната здравна организация. Данните от тази година пораждат съмнения в успеха на световното начинание за ограничаване на глобалното затопляне в допустими нива.

Глобалното затопляне предвещава влошаване на климатични фактори, които пряко ще се отразят на човешкото здраве. По-високите температури ще направят насекомите, пренасящи болести, по-активни. Сушите ще понижат драстично количеството и качеството на питейната вода. Екстремните жеги ще причиняват здравословни проблеми сами по себе си, а замърсяването на въздуха ще доведе до още по-тежки респираторни усложнения от астмата, като например слънчево изгаряне на... белите дробове, вследствие на вдишаните озонови частици. Какви са ефектите от усилията на правителствата да минимизират влиянието на човека върху глобалното затопляне? За изминалата година – силно противоречиви.

Макар Европейският съюз и Съединените щати да отбелязват спад в своите емисии на въглероден диоксид, Китай подрива успеха им, увеличавайки своите, оповести Международната енергийна агенция.

Експерти от агенцията споделят, че повишаването на средната глобална температура трябва да бъде ограничено до 2 градуса по Целзий за този век. Ако това не се случи, промените в климата ще доведат, освен до гореспоменатите ефекти и до неминуемо измиране на огромни количества посеви и допълнително ускоряване в топенето на ледници. За да се избегнат тези неволи, е определено, че до 2020 г. емисиите трябва да са под критичното ниво от 44 милиарда тона CO2.

МЕА твърди, че със сегашните темпове на атмосферно замърсяване, ни очаква повишаване на средните температури между 3,6 и 5,3 C°.

Емисиите на Китай са се увеличили с 300 милиона тона през изминалата година, но това увеличение от 3,8% е най-ниското, което е достигнато от народната република за последното десетилетие, което отразява усилията и да внедри възобновяеми източници на енергия и да повиши енергийната си ефективност.

От страна на Япония има увеличение от 70 милиона тона или 5,8%, като начинанията за ограничаване са пострадали сериозно след възобновеното използване на фосилни горива вследствие на трагедията във Фукушима.

С постепенното преминаване от въглища на газ, довело до спад в емисиите с 200 милиона тона – 3,8%, САЩ връщат нивата си от 90-те години.

Въпреки увеличената употреба на въглища в някои европейски страни поради ниските им цени, Европа бележи спад от 50 милиона тона, равносилно на 1,4%. Основни заслуги за малкия, но съществен напредък, се преписва на законовите горни граници на емисии, поставени на промишлеността, както и на нарастването на енергопотреблението от възобновяеми източници.

Още новини за връзката между здравето и околната среда четете в рубриката "Еко среда" на Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Повече от 22 години в почти цял свят едни ниско летящи самолети пръскат отрови, химикали, канц. вируси и др. наречени кемтрейлс. За него НЕ СЕ ГОВОРИ! Chemtrails е истина, която не може да бъде отхвърлена. Тя е и над България повече от 7 години, като през последните 4 години СЕ ПРЪСКА ДЕНОНОЩНО, на различни интервали и интензивност. Но какво е chemtrails ? През 2001 сенатор David Cucinich внася в американския конгрес Space preservation act, който е отхвърлен. Него можете да видите на govtrack.us/congress/bills/107/hr2977/textСпоред този акт кемтрейлс се явява ЕКЗОТИЧНО ОРЪЖИЕ !!!!
1
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"като например слънчево изгаряне на... белите дробове, вследствие на вдишаните озонови частици."Дрън-дрън-ярина. Все още не сме изяли чак толкова много ГМО, че да се връзваме на такива нескопосани лъжи!