Мобилните телефони вредят на кожата

Медицинският термин е "телефонен дерматит"
4 сеп 2013 10:45,
1
Мобилните телефони вредят на кожата
Източник: Reuters

През 2008 г. Британската асоциация на дерматолозите прие нов медицински термин – телефонен дерматит. Това е съвременно, възпалително заболяване на кожата с нарастваща честота в Европа, от което страдат потребителите на мобилни телефони, чийто корпус съдържа никел.

За изминалите пет години лекарите в западна Европа са описали стотици случаи на заболяването, което представлява алергична реакция с променлива сила, при която засегнатият участък от кожата се възпалява, почервенява, става парещ и предизвиква болезнен сърбеж.

Алергията към никел е все по-често срещана. Хората, страдащи от нея, развиват неприятни кожни обриви по пръстите, дланите, лицето, бузите или ушите си при използване на мобилен телефон, съдържащ металния алерген.

Университетски екип от Brown's Warren Alpert Medical School провежда изследване върху алергенната потентност на 22 известни марки мобилни апарати и установява, че 10 от тях съдържат никел в достатъчна концентрация за предизвикването на алергична реакция, водеща до новия тип контактен дерматит.

Ръководителят на екипа, дерматологът д-р Лайънел Беркович, споделя, че по-недодяланите мобилни апарати, стари модели или такива, предназначени за функциониране в извънградски условия, са най-често с пластмасови, гумени и синтетични покрития, по които няма никел. По-новите и скъпи модели от горен клас са най-често с метални корпуси, в които се съдържа и никел.

Екипът на д-р Беркович съветва преди закупуването на нов телефон да се извърши на място прост и лесен тест за наличие на никел чрез специален кит, който може да се намери в повечето бижутерски магазини. Съвет, особено полезен за алергичните към метала.

 

Повече информация за здравето може да нaмерите в Puls.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Никел има в айфоните.