Защо хъркаме?

Предлагаме ви някои от причините
Обновена: 9 сеп 2013 20:29 | 9 сеп 2013 20:29, Анна Дантева
1
Защо хъркаме?
Източник: Reuters
Смущаващото хъркане може да се появи при всички хора, независимо от пола и възрастта. Различни са състоянията, които могат да го „отключат“. Причината за появата му може да бъде една или комплекс от няколко състояния. Ето какви могат да бъдат те:
 
1. Дихателни проблеми (причинени от алергии или настинка)
Натрупването на секрет в носа може да доведе до хъркане. Ако назалните пътища са подути,дишането през носа става невъзможно и сме принудени да дишаме през устата. Много вероятно е в тези случаи да се появи хъркане.
 
2. Изкривяване на носната преграда
Нормално носната преграда почти никога не се намира точно по средата. Изкривяване има тогава, когато изместването от средната равнина е значително и предизвиква нарушаване надишането от едната или от двете страни. Състоянието значително може затрудни дишането и често пъти е причина за хъркане. 
 
3. Инфекция на сливиците и аденоидите 
Сливиците представляват струпване на жлезиста тъкан и се намират от двете страни на гърлото. Аденоидите са жлези, с по-малък размер от сливиците. Те са разположени в дихателните пътища между носа и гърлото. 
 
Когато сливиците или аденоидите се възпалят, те се подуват и частично блокират въздушните пътища, което затруднява дишането. Ако инфекцията продължи, може да стигне и до изваждане на сливиците. 
 
4. Употреба на цигари и алкохол
 
Пушенето дразни дихателните пътища както в носа, така и в гърлото. По този начин те се запушват и се появява хъркане. Употребата на алкохол, от друга страна, отпуска мускулите, включително тези, които се намират в гърлото. Тяхното разширяване е за сметка стесняване на въздушните пътища. Това засилва и честотата на вибрациите. 
 
5. Прием на медикаменти
Приемът на антихистамини е свързан с повишена вероятност от хъркане. Те изсушават дихателните пътища. Успокоителните са друга група медикаменти, които могат да го предизвикат - те имат свойството да отпускат мускулите в гърлото.
 

 


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
6
 
! Отговори
Заклан преди 7 години
Хрррррррр..... хррррррррррр.....