За рисковете от употребата на памперси при бебето

Разговор с д-р Диана Дянкова
24 сеп 2013 15:57,
2
За рисковете от употребата на памперси при бебето
Източник: Reuters
Д-р Диана Дянкова е завършила медицинско образование в Медицински Университет – София. 
 
- Д-р Дянкова, какво представлява памперс-дерматита и колко често засяга бебетата?
 
- По-правилен е терминът „дерматит от пелени", тъй като е установено, че такъв дерматит е еднакво чест както при ползване на памперси, така и на памучни пелени. Този дерматит е твърде често явление, с което се сблъскват болшинството от майките при отглеждане на своите деца. Веднага трябва да се отбележи, че подобни кожни проблеми са възможни и при зрели хора,  които поради болест или възраст са принудени дълго да ползват памперси.
 
Дерматитът от пелени не е израз на небрежните грижи на родителите, а е свързан с детската физиология, особено до 2 години на детето, тъй като в тази възраст кожата е по-нежна, по-ранима  и с по-особена структура от кожата на възрастните, освен това е подложена на всевъзможни дразнения. Дерматитът от пелени представлява патологично състояние на кожата на детето, провокирано от въздействието на физични, химични и микробни фактори при използването на превръзките.
 
Най-честата причина за поява на памперс-дерматита е влагата и променената киселинност на кожата, причинени от дългия контакт с урина и изпражнения в пелената. Урината размеква роговия слой на кожата и увеличава чувствителността му към разраняване. При разлагането и се отделя амоняк – кожен дразнител, образуван от въздействието на чревните бактерии върху урината. Мокрите пелени протриват кожата и я разраняват, а амонякът и другите соли в урината допълнително влошават състоянието. Изпражненията от своя страна съдържат дразнещи жлъчни соли и ензими, които увеличават пропускливостта на кожата и увеличават обрива. През топлите сезони дразненето се засилва още повече поради голямото запарване на бебешката кожа от пелените.
 
- Какви са симптомите на този дерматит?
 
- Клинично този дерматит се  проявява по кожата на гениталиите, седалището, понякога и към корема и бедрата. Кожата е подута, възпалена, зачервена, има обрив и предизвиква парене, сърбеж, може да има и болка. Бебето става неспокойно, проплаква и спи малко. Трудно му е да седи и лежи, защото всяко движение предизвиква триене на кожата.
 
Изрично искам да подчертая, че описаният дотук дерматит не е алергичен. Съществува и алергичен дерматит от памперси, който има своите отлики от класическия дерматит от пелени. Разграничаването на двата вида е от компетенцията единствено на специалист-дерматолог, и е от съществено значение за лечебния подход към заболяването.
 
- Какви биха могли да бъдат усложненията от памперс-дерматита?
 
- Най-честите са бактериална или гъбична зараза. Тогава обривът става по-мащабен по площ, секретира, оформят се рани и се засяга общото състояние на детето с висока температура, болка и плач.
 
Самолечението в случая е доста опасно. Лечението на памперс-дерматита е задача на специалист-дерматолог. Единствено той може компетентно да определи вида и причината и да предприеме ефективни мерки.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Друго мнение преди 10 години
Педиатрите също много добре се справят с овладяванито на товасъстояние при децата. За тях това си е ежедневие.
1
1
 
5
 
! Отговори
Хм преди 10 години
Отново подвеждащо заглавие! По-долу изрично докторката казва: "такъв дерматит е еднакво чест както при ползване на памперси, така и на памучни пелени."и цялата работа е - ако на бебето кожата е прекалено чувствителна - ще се зачервява... ми нормално ***!!!!