Раждат ли слабите майки по-умни деца?

Изследване доказва, че коефициентът на интелигентност на тези деца е по-висок
9 окт 2013 20:18, Мария Дуковска
15
Раждат ли слабите майки по-умни деца?
Снимка: Sxc.hu

Няма как да се отрече, че жените с наднормено тегло по време на бременността си изпитват повече неудобства и болежки в сравнение с по-слабите бъдещи майки.

Излишните килограми в случая обаче не са толкова естетично притеснение за дамите (макар наистина трудно да се свалят), но те са най-вече причина за отичане на краката, болки в кръста, усещане за тежест и тромавост. В добавка към тези дискомфортни усещания се явяват и резултатите от ново британско изследване, според което по-едрите бременни жени раждат деца с по-нисък коефициент на интелигентност, в сравнение с жените, запазили нормално тегло.
 
Изследването е проведено от Института за детско здраве към Юнивърсити Колидж в Лондон. Проучването обхваща 20 000 деца, които са били изследвани относно говорни умения, умения за броене и разсъждение на възраст 5 години и отново проверка на възраст 7 години. Коефициентът на интелигентност при децата, родени от майки с наднормено тегло, е бил с 1,5 по-нисък.
 
Има десетки причини, според които е важно за бременните жени да запазят нормално теглото си и да не прекаляват с качването на килограми. Наднорменото тегло носи огромен риск от развиване на гестационен диабет, поява на прееклампсия, а и често е причина за цезарово сечение. Но досега не се беше коментирало, че може да е заплаха и за интелектуалното здраве на плода.
 
Според д-р Райън Ван Лийзхоут, наблюдателни изследвания от този тип не могат да покажат причинно-следствена връзка между двата процеса. Те могат само да регистрират промените в развитието на децата в сравнителни анализи между тях, но не и да категоризират каква е причината за този резултат.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
До si преди 10 години
А пък хамериканките да знаеш какви са ?Като слезе от пикапа и той горкия щръква с 25 см.
13
0
 
3
 
! Отговори
si преди 10 години
Тия британци не спряха да изследват, еййй.... Знаете ли колко са им дебели жените? Това изследване въобще не е приложимо за БГ. За тях нормалното тегло е много по-различно от нашето разбиране за такова. Представете си какво остава за "наднормено тегло".....
12
2
 
11
 
! Отговори
загрижен преди 10 години
Тази статия не трябва да се пуска у нас, защото тези изследвания са правени в страни, където от години се борят със затлъстяването, докато нашите момичета са тънки като клечки и вечно на диети. А понеже взеха и да оглупяват напоследък, сега ще вземат още повече да гладуват :)
11
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
има значение дали жената е слаба (т.е. нормална), храни се пълноценно и спортува и дали е слаба от безкрайно ограничаване и диети. Ако е второто, със сигурност на бебето ще му липсват ценни вещества още в корема на майка му:може да се роди недоносено, с ниско тегло или с някакви други проблеми. Така че преди да изръсите подобно заглавие, скъпи журналисти, помислете какъв ефект ще има то върху хората и особено върху онези, които само ще видят заглавието и няма да прочетат статията.
10
2
 
6
 
! Отговори
до 4 преди 10 години
Има много жени с хормонални проблеми, здравословни проблеми, финансови и емоционални проблеми, които не могат да надигнат глави от тях, камо ли да си мислят за теглото си. Мисленето ти е изключително елементарно.
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не стига, че сме дебели, ами сме и ***:(
8
1
 
12
 
! Отговори
tip преди 10 години
До ShopВолен Сидеров не е гении.
7
3
 
15
 
! Отговори
Shop преди 10 години
Високото айкю само по себе си не върши работа. Трябва и здрава нервна система и нормална среда, в която да се култивира. По-добре средноинтелигентно, но уравновесено и дисциплинирано дете, отколкото свръхинтелигентен невротик. Виждате какво представлява един луд гений като Болен Лидеров.
6
4
 
14
 
! Отговори
do 6 преди 10 години
v taia statia ne praviat razlika mejdu "slaba" i "normalno teglo"opredeleno ako si slaba i pravish dieti da poddarjash nisko teglo, deteto ti ste ima mnogo problemi..
5
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АниЕстествено има значение и държавата, в която е правено изследването. Тук, в БГ, всичко е изкривено.
4
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АниРадвам се, че съм те развеселил, макар и не това да беше целта ми :)Ако не е болестно, наистина е рядко, умните жени знаят каква е ползата от здравословния живот, и имат волята да си наложат да живеят по този начин.
3
6
 
30
 
! Отговори
и аз да кажа преди 10 години
ами аз дебела *** не съм видял, та затова техните деца са най-умни - гледат си кефа, а ние ги издържаме с нашите пари.
2
22
 
20
 
! Отговори
Ани преди 10 години
До Анонимен"Рядко се случва умни жени да се оставят да затлъстеят" - това беше най-голямата глупост, която съм срещала в нета и то от години. Смея се от сърце :)
1
10
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дори да има такава връзка, не вярвам причината да е физиологична, по-скоро майките с наднормено тегло спадат към друга социална група (естествено има изключения), където коефицентите не са толкова високи по принцип. Рядко се случва умни жени да се оставят да затлъстеят (най малкото стандарта им е по-висок, и се хранят с по-качествена храна), а в семейства с умни родители, обикновено децата също стават по-интелигентни.