За промените на организма, свързани с бременността

Кои са най-типичните симптоми?
11 окт 2013 17:31, Румяна Тасева
0
За промените на организма, свързани с бременността
Източник: Reuters

Със зачеването в организма на жената настъпват редици промени, които оказват влияние на общото й състояние. Заради променения хормонален фон, нарастващата матка, увеличен кръвен обем, бременната изпитва понякога дискомфорт. Тези оплаквания не се дължат на здравословен проблем, но е добре жената да ги познава, за да избегне неудобствата от тях или има познания да ги разграничава от други тревожни признаци.

Кои са най-типичните оплаквания по време на бременността?

1. Умора – обяснимо оплакване предвид натоварването на организма, който през деветте месеца на бременност се очаква да работи за двама. Изключително изморена се чувства жената в първото тримесечие, докато организмът се адаптира към новите хормонални нива, и последното тримесечие, когато големината на матката и плодът нарастват и се изпитва тежест и невъзможност да се заеме удобна поза, включително за почивка и сън.

Какво помага? Избягвайте голямото натоварване на работното място. Отделяйте достатъчно време за почивка. От съществена полза е спазването на физическа активност и здравословен хранителен режим.

2. Чести позиви по малка нужда – един от признаците, по които можете да познаете за настъпването на бременността е нуждата от често уриниране. Тази особеност е характерна за целия период на бременността. Част от обяснението е, че с нарастването на матката, тя започва да упражнява натиск върху пикочния мехур. Към края на бременността е възможно дори да има спонтанно изпускане, особено при кашляне и кихане. Проблемът може да се избегне с укрепване мускулатурата на перинеума с подходяща гимнастика – упражненията на Кегел.

Не само заради честото уриниране, но и заради повишените потребности от течности, бъдещата майка трябва да консумира повече вода и други натурални напитки.  

Останалите може да намерите на Puls.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари