Високият холестерол през бременността може да се предаде и на детето

Това води до сърдечносъдови проблеми по-късно
Обновена: 3 ное 2013 16:35 | 3 ное 2013 16:35, Румяна Тасева
0
Високият холестерол през бременността може да се предаде и на детето
Източник: Reuters

Ако бъдещата майка има висок "лош" LDL холестерол в кръвта още преди настъпването на бременността, вероятността децата й да страдат от същото състояние е 5 пъти по-голяма, което и предразполага към сърдечносъдови заболявания. Твърдението е на американски изследователи въз основа на проучване, чиито резултати са поднесени на ежегодния конгрес на Канадското дружество по сърдечносъдови болести този месец.

По-високото ниво на липопротеини с ниска плътност в кръвта води до мастни отлагания по стените на кръвоносните съдове и насочва за риск от развитие на атеросклероза, инфаркт на миокарда, инсулт и оклузия (запушване) на периферните артерии.

Авторите анализират клинични и лабораторни данни от проведено по-рано проучване за изясняване на рисковите фактори за сърдечносъдови заболявания FraminghamHeartStudy, което включва участници още от 1948 г.

Медицинският научен екип установява, че при висок холестерол при бременната вероятността при децата й вече като възрастни да страдат от сърдечносъдови проблеми е много висока, като още по-голяма е, когато този показател при нея е бил налице още преди зачеването.

Рискът от висок холестерол не може да е напълно обусловен от наследствеността или неправилния начин на живот, коментира авторът на труда Майкъл Менделсон от Бостънската болница по детски болести. Под въздействието на по-високата концентрация вреден холестерол през бременността се включват или изключват определени гени, което и обяснява дългосрочния му ефект върху поколението, коментира той.

Сега екипът си поставя нова цел - да изучи с точност механизмите на този процес, което би могло да помогне за откриването на лек, който да коригира този неприятен ефект за децата и се прекъсне тази верига на висок холестерол и сърдечносъдови заболявания, предавана по майчина линия, става ясно от изданието на Канадското дружество по сърдечносъдови болести.

 

Повече полезна здравна информация може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари