Какво знаем и какво не за напълняването?

Предлагаме ви няколко факта
13 ное 2013 21:15, Румяна Тасева
1
Какво знаем и какво не за напълняването?
Източник: Reuters

Вярно е, че не всяко напълняване е проблем и че в продължение на живота ни заради едни и други фактори теглото ни варира в някои граници. За наднормено тегло говорим, когато индексът на телесна маса надскача показателя 25, а при стойности над 30 вече се отчита затлъстялост. Тогава телесното тегло е с една пета над смятаното за нормално при определен ръст.

Допълнителното телесно тегло не е само естетичен проблем. То носи редица сериозни здравословни проблеми, освен че винаги създава емоционални разстройства. За съжаление, затлъстялостта през последните десетилетия придобива до такава степен масов епидемиологичен характер, че се въвеждат и нови понятия като патологично затлъстяване, при което теглото е 50-100% над горната граница за нормално тегло при даден ръст. За да се добие образна представа това са допълнителни минимум 45 кг над обичайното ви тегло!

Пълнотата обаче не е единствено проблем на волята. Само един човек с допълнително тегло би могъл да знае трудностите, пред които се изправя, за да се предвижи стрелката на кантара в обратна посока. Натрупването на допълнителни килограми зависи от поне 8 фактора....

1. С възрастта расте и вероятността на наддадем на тегло, което се дължи най-вече на забавяне на метаболитните процеси. Това означава, че дори и да запазите режима на храненето си и стила си на живот след 35 години за жените и 40 за мъжете принудително сменяме размера на облеклото си.

За да запазим границите на силуета си същия, е необходимо от тази възраст да преразгледаме менюто си и дневния си график. Желателно е да се направят някои корекции на приеманите храни, като се избегнат тези, които осигуряват излишно много калории и се въведе допълнителна физическа дейност, дори само под формата на 30-минутна разходка на ден.

2. Жените са по-склонни да пълнеят. Мъжкото тяло по начало гори повече енергия, при едно и също действие и за поддръжка на организма. С други думи по-бързият метаболизъм при мъжа е от жизненонеобходимо значение, за да се поддържа постоянен потокът на суровини за функционирането на органите му при  иначе обичайните действия.

С настъпване на менопаузата скоростта на метаболитните процеси при жената допълнително пада, което задължително е свързано с ново покачване на теглото.

 

Целия материал може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аргинина изгаря мазнините при тренировка