Бисфенол А вреди на качеството на сперматозоидите

На много места по света употребата му е разрешена
19 ное 2013 11:54,
1
Бисфенол А вреди на качеството на сперматозоидите
Източник: Reuters

Бисфенол А влияе негативно на качеството на сперматозоидите и оплодителните им способности, алармират изследователи от Словения. 

Бисфенол А е един от легалните замърсители - вредата му е доказана, но се използва в "разумни" концентрации от големи компании. Използва се комерсиално от 1957 г., и едва през последните две десетилетия правителства започват да се вслушват в предупрежденията на учените. Открит от руския химик Александър Дианин през 1891 г, бисфенол А започва да се използва масово в началото на 60-те години, най-вече от Bayer и General Electric, като подсилка на пластмасови и найлонови опаковки, кутии и шишета за храна и вода.

Поради ефекта да нарушава хормоналния баланс на човешкия организъм, дори и в малки дози, редица държави забраняват употребата му след проведени научни изследвания. В Дания, Швеция, Турция и Холандия е забранено да се произвеждат и продават бутилки за бебета, съдържащи отровния химикал. В Япония от 1998 г. се засилват ограниченията над съединението, като в последствие то е напълно забранено. 

В останалата част от света, включително – Исландия, този химикал е все още законен и се използва за опаковките на сокове и храни и най-вече: пластмасови бутилки. 

В изследването 149 мъже са подложени на тестове и се установява наличието на бисфенол в урината на 98% от тях. Средната концентрация е 1,55 нанограма на милилитър.

Учените установяват ясна връзка между наличния бисфенол А в урината на изследваните обекти и техните значително по-ниски количество, качество и виталност на сперматозоидите.

Мъжете, у които концентрациите на бисфенол са най-големи, са имали 72% жизнеспособни сперматозоиди в семенната си течност. 75% или повече се счита за нормална плодовитост, като под този праг стават налични проблеми със зачеването.

 

Още полезна здравна информация за здравето може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
nana преди 10 години
hm stranno