Зъбното здраве в България е плачевно, смятат от зъболекарския съюз

18-годишните имат средно по 6 кариеса
19 ное 2013 11:16,
17
Зъбното здраве в България е плачевно, смятат от зъболекарския съюз
Борис Миланов. Снимка: Bulgaria On Air

„Над 96% от българите имат поне един кариес и търпят последиците от неговото усложнение. Състоянието на зъбите на гражданите в трагично“, каза в сутрешния блок на Bulgaria On Air председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Борислав Миланов. По думите му 18-годишните имат средно по 6 кариеса, а децата в първи клас – по минимум 4 кариеса.

Миланов цитира доклад на Световната здравна организация, според който 60-годишните трябва да имат минимум 20 здрави зъба. „От тази гледна точка, зъбното здраве в България е плачевно, защото всеки втори у нас е с поне един изваден зъб, доста преди да е достигнал годините за пенсия. Крайно време е и възрастните хора да бъдат включени в клиничните пътеки за дентална помощ.

По наши сметки ще са нужни около 250 лв. всеки пенсионер да получи безплатна или поне значително по-евтина зъбна протеза. Ясно е, че подобна мярка няма как да залегне изведнъж в разчетите, но нищо не пречи да се започне с малки стъпки в тази насока“, каза още Борис Миланов.

По отношение на здравната реформа и контрола на средствата, управлявани от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), той бе категоричен, че няма да има промяна, докато не бъде въведена в експлоатация така наречената информационна система, с която всеки пациент ще има електронен картон.

„В момента по сметките на касата няма нито един свободен лев. Ясно е, че липсва всякакъв контрол, както от страна на държавата, така и от страна на касата. Част от проблема може да се реши, като се възстановят ефективните проверки. Става дума за чисто физическите инспекции, защото в момента проверките са само на база документация“, добави Борис Миланов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
NAPOLEON преди 10 години
VURNETE STOMATILOGI4NITE USLUGI OT VREMETO NA TODOR JIVKOV.VIE ISKATE 4ASTNA PRAKTIKA ZA DA ZABOGATQVATE O6TE I O6TE
16
0
 
2
 
! Отговори
Pimp C преди 10 години
Всичко мара втасало 29млн.лв. за дентална медицина , на който му е *** в устата да си я оправя....
15
0
 
4
 
! Отговори
простата кокона преди 10 години
До аааКато пециент коментирам и заповядай следните сравнителни цени:Примерно една Германия за заден зъб(само каналите) ще те погалят с само около 1000euro..Успех!!
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ДРУГАРЮ МИЛАНОВ ПЛАЩАМ СИ РЕДОВНО ЗДРАВНИТЕ ОСИГУРОВКИ - 150 БГ ЛЕВА ТАЗИ СУМА Е ОТ 5 ГОДИНИ - И КОГАТО ХОДЯ ПРИ ЗЪБОЛЕКЪР В ПОЛИКЛИНИКАТА ЕДНОКРАТНО - СЛЕД ТОВА ЛЕКУВАНЕТО НА ЗЪБИТЕ ПРОДЪЛЖАВА В ЧАСТНИЯ КАБИНЕТ - ЗАСРАМЕТЕ СЕ СРАМ- СРАМ- И ПАК СРАМ КАТО ВИ СЕ ВИЖДА ТУК ЧЕ МАЛКО ПЛАЩАМЕ - ИМА ТЕРМИНАЛ 2
13
0
 
3
 
! Отговори
ааа преди 10 години
До проста коконаОстава да си напишеш телефона и адреса на кабинета ...Цена от 400 лв. била смешна?!? Ти чуваш ли се или се майтапиш?
12
3
 
6
 
! Отговори
проста кокона преди 10 години
Драги бедни форумци,кариозни и пародонтозни,не си търсете извинения,че звучите жалко.Всяка година пръскате колко пари за ваканция на морето, зимата на ски,бензин,когато можете с градския,за козметика,за дрешки,цигарки, алкохолЦените в България са ниски и затова тук идват да се лекуват чужденциВие просто не цените здравето си и неразбирате последствиятя за компрометирането муДа ти лекуват дъвкателен зъб с 3 канала и пломба за 400 лева си е смешна сума,ако не лекувате отивате на имплант-1000лв
11
0
 
5
 
! Отговори
Димитър преди 10 години
Ами минимум 10 ходения имаше, трепане на нерви, чистене, упойки. Както и да е. Очевидно в България е нещо срамно човек да цени труда си и го е страх да го оцени високо. Ти като си учил сума ти години за да придобиеш знания и професия, няма ли да си цениш труда? Или те устройва да бачкаш за 20 лева надница на ден?
10
2
 
5
 
! Отговори
!!! преди 10 години
До ДимитърЯ сега сметни за тези 800 лв. колко труд са вложени (1-2 дена най-много?) и колко материали (ако приемем, че не е протеза) и колко пари ще е спечелил зъболекаря накрая (приблизително половина?). Аз на това не му казвам евтино, ама никак!
9
0
 
22
 
! Отговори
Димитър преди 10 години
Не са им чак толкова скъпи услугите на зъболекарите. Доходите на народа са ниски. Здравната каса пък е пълна смешка. Преди 2 години си правих 2-3 зъба и ми излезе към 800 лв. Здравната каса покри 60 лв. от тях. Е това ли получавам за вноските, които потъват там вече не знам и аз колко години?
8
0
 
12
 
! Отговори
до 2 преди 10 години
Не са европейски :) По- евтино е. Но има некадърни и лакоми зъболекари. А и услугите са скъпи за доста хора. Също така лоша храна, лоша хигиена.
7
4
 
12
 
! Отговори
некадърни и алчни преди 10 години
Главна заслуга имат некадърните, алчни самозабравили се псевдо-зъболекари!!!
6
2
 
22
 
! Отговори
mery преди 10 години
В лошо състояние са зъбите ни защото нямаме пари за качествено лечение, много хора не можем да си го позволим, стоим и чакаме зъбът да стане за вадене и си решаваме временно проблема с болката, За лечение на 1 зъб и пломба в София на синът ми му взеха 360 лв., но аз такава цена не мога да си позволя!
5
2
 
6
 
! Отговори
Калайджиев преди 10 години
Аз съм Бай Ви Маго - Калайджията. Зъбното здраве в България е плачевно, защото спряхте да си калайдисвате посудата при мен :)))
4
4
 
26
 
! Отговори
Валери преди 10 години
Зъбите на българите наистинана са в плачевно състояние и главна заслуга имат зъболекарите и тяхната ненаситна лакомия. Ако свалят цените ще имат повече клиенти и ще печелят повече но и ще работят повече, по лесно е да хванат някой на зор и да му одерат кожата.
3
2
 
22
 
! Отговори
mimi_48 преди 10 години
До Рали1Ами как няма да са ни зъбите в това състояние като една пломба ти излиза над 90 лв, а вадене на зъб е минимум 30 лв. ПОДКРЕПЯМ Рали 1!
2
2
 
35
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
Стрес,лоша храна,заплати като на страна от третия свят,цени на стоматологичните услуги-европейски....
1
0
 
27
 
! Отговори
Подкрепящ преди 10 години
Напълно подкрепям това, защото наистина хората в БГ са в плачевно състояния и това се вижда.