Ще преодоляваме фобии, докато спим

С минимална употреба на медикаменти
26 ное 2013 21:34,
2
Ще преодоляваме фобии, докато спим
Източник: Reuters

Фобиите представляват патологичен, труден за контролиране, натрапчив и често – ирационален страх, насочен към обект, дейност или обстоятелство. Те стават източник на безпокойство и стрес, които съсипват сърдечносъдовата система. От гледна точка на науката са психични нарушения, понеже увреждат един или повече аспекта на нормалното функциониране на организма.

Наред с акрофобия – страха от височини,арахнофобия – страха от паяци, агорафобия – страха от широки, открити места или клаустрофобия – от закрити, тесни пространства, съществуват и състояния като порфирофобията – болезнен страх от лилави и пурпурни цветове или орнитофобия – дълбок страх от птици и пера.

При повечето фобии стандартното лечение се състои в постепенно и леко излагане на влиянието на предмета или ситуацията, предизвикващи пристъпи негативни емоции. Терапиите често включват скъпоструващи и тежки антипсихотици или успокоителни. Учени от Northwestern University са открили наскоро начин, чрез който може да се манипулира емоционалната памет по време на сън.

15 млади доброволци в добро общо здраве се подлагат на леки електрични шокове и докато изпитват поносима, но силно неприятна болка, им се предлагат два стимула – зрителен и обонятелен. Снимка на мъжко лице е била подавана заедно със силен ментов аромат, а снимка на женско лице – със силен аромат на карамфил.

 

Останалата част от материала може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: фобиястрахсънпамет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
МЕН МЕ СТРАХ ДА ИЗТРЕЗНЕЯ