Слънце и алкохол = лоша комбинация

Повишава се рискът от рак на кожата
6 фев 2014 18:58,
2
Слънце и алкохол = лоша комбинация
Източник: Reuters

Консумацията на прекомерно количество алкохол може да отключи редица реакции в организма, които правят кожата по-уязвима към развитие на рак. 

Скоро след поетия алкохол, етанолът се преобразува в ацеталдехид – съединение, което може да направи кожата по-чувствителна към иначе вредните UV лъчи. Авторите на проучването признават, че има и други фактори, които допринасят за развитието на опасното кожно заболяване. Така например хората, освен че прекаляват с алкохола, може да се излагат на слънце, без необходимо защитно облекло или слънцезащитен продукт, което значително повишава риска.

Изследователите установяват, че консумацията на едно алкохолно питие на ден, или повече, може да повиши риска с една пета. Резултатите са на база 16 други проучвания, които включват хиляди участници.

Рискът от рак на кожата нараства пропорционално с алкохолния прием. Тези, които консумират 50 г етанол дневно – еквивалент на няколко по-силни бири, са с 55% по-застрашени от развитие на тежката форма на кожния рак – маланом, в сравнение с хората, които не превишават препоръчителните количества. 

Един от авторите на проучването – д-р Ева Негри от Университета в Милано, обяснява, че учените отдавна са наясно, че при наличие на UV радиация консумацията на алкохол може да промени имунокомпетентността на организма – способността за адекватен имунен отговор. 

Това може да доведе до по-сериозно клетъчно увреждане, а впоследствие и рак. Целта на настоящото проучване е да определи степента на консумирания алкохол, която може да доведе до развитие на меланом, за да могат хората да бъдат информирани и да се предпазят. 

Важно е обаче да не забравяме, че зимното слънце, особено високо в планината, е не по-малко опасно от летния пек. 

Данните от проучването са публикувани в British Journal of Dermatology.

Повече полезна здравна информация може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Статията иска да каже, през лятото да си пием бирата на сянака.
1
0
 
1
 
! Отговори
Свободен преди 10 години
Шефче, кво става?Изследваш к'во ми вреди на здравето?Аре бегай оттука.Най ми вреди психичното натоварване.ПП: Всяка прилика с шефчето е случайна.