Как можем да подобрим хемоглобина през бременността?

Желязото е важна съставка в менюто на бъдещата майка
24 фев 2014 13:00, Румяна Тасева
2
Как можем да подобрим хемоглобина през бременността?
Източник: Reuters

Наред с всички регулярни изследвания по време на бременност, лекарите назначават кръвни тестове. Най-често следено е нивото на хемоглобина. То е важен показател за насищането на кръвта с кислород. Червените кръвни телца го доставят в целия организъм. А сега кислородът е още по-необходим и за майката, и за бебето…

Понижаването на стойностите на хемоглобина е нормално по време на бременност. Това се дължи на повишения кръвен обем. Ако нормалните стойности на хемоглобина са около 120-160 г/л, то за гранична при бременност се счита границата около 100 г/л. В случай, че стойностите паднат по-ниско, е добре да се направи специализирана консултация с хематолог, за да бъдат проследени нивата на други два важни показатели – серумното желязо и нивата на витамин B12.

Серумното желязо показва концентрацията на желязо в кръвта, а стойностите на витамин В12 са важни, защото тялото се нуждае от него за производството на червени кръвни телца. Тоест едно по-задълбочено изследване, дава възможност на специалистите да преценят на какво се дължи анемичното състояние и как то да бъде лекувано.

За един от методите как бихте могли да предотвратите анемията през бременността можете да научите в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като ядете карантия, дроб, шкембе, чревца, нахут, сурови ядки, яйца, все.неща, които някои диванета считат за вредни или товарещи килограмите
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И КАК.....?