Кои храни могат да повишат енергията?

Сложни или прости въглехидрати са препоръчителни
Обновена: 11 мар 2014 17:33 | 11 мар 2014 17:33,
2
Кои храни могат да повишат енергията?
Източник: Reuters

Закуската е най-важното хранене за деня – това установяват редица проучвания. И то не каква и да е закуска, а тази, която ни доставя достатъчно хранителни вещества и енергия за целия ден. Здравословното хранене обаче не бива да свършва със сутрешното ястие. Балансираната диета е основен източник на енергия.

Въпреки че въглехидратите се славят с лоша репутация, те все още са предпочитания от организма източник на енергия, обясняват специалистите. Те допълват, че хранителният режим, беден на въглехидрати, може да повиши енергията за момента, но не и в дългосрочен план. 

Най-добрият начин да увеличим енергийния потенциал на организма е като консумираме комбинация от сложни и прости въглехидрати. Сложните въглехидрати, които „изгарят“ бавно, трябва да съставят по-голямата част от общото количество въглехидрати, които консумираме. Към тази категория влизат нишестени зеленчуци като картофи, тиква и моркови. 

Това не означава, че трябва да пренебрегнем простите въглехидрати от плодове, зеленчуци и мед – те могат да ни осигурят незабавен приток на енергия.

Хранителният режим, който е въз основа на сложните въглехидрати, в по-малка степен влияе на нивата на кръвната захар. Специалистите подчертават, че е важно сложните въглехидрати да съдържат и фибри, тъй като те помагат на сложните въглехидрати да се усвоят по-бавно. По този начин тялото получава по-балансирано освобождаване на енергия.

Много преработени въглехидрати като бял ориз, бял хляб и макаронени изделия съдържат малко или никакви фибри, което води до бързо изразходване на енергията. За да се уверим, че дадена храна е богата на фибри, трябва винаги да проверяваме етикета. Съдържанието им в една филия хляб трябва да бъде около 2 – 3 грама.

 

Повече полезна информация може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
1
 
! Отговори
До 1: "Мъж" преди 10 години
Психопат-женомразец, спешна нужда от квалифицирана психиатрична намеса!
1
5
 
1
 
! Отговори
Мъж преди 10 години
Чиста е храна, която не е докосвана от жена, понеже тя е *** и винаги преследва някакви долни цели и знае, че човек обича да яде и оценява и помни храната и затова лъжливата жена се възползва от такива моменти за да го завърти и да го наиграе след като го ограби. Факт!