Много често инфекцията с хепатит B протича незабелязано

Разказва доц. д-р Иванка Маринова в интервю за Puls.bg
Обновена: 30 апр 2014 15:01 | 30 апр 2014 15:01, Румяна Тасева
0
Много често инфекцията с хепатит B протича незабелязано
Източник: Личен архив

Доц. д-р Иванка Маринова завършва медицина във ВМИ, София. От 1977 г. е асистент в Катедра "Вътрешни болести“, ВМИ, Плевен, Клиника по Гастроентерология. Понастоящем доц. Маринова е началник на клиниката по Гастроентерология в УМБАЛ, Плевен и ръководител на сектор по Гастроентерология, МУ Плевен.

- Доц. Маринова, кои са рисковите фактори и рисковите групи при хепатит В?

Известно е, че вирусът на хепатит В е разпространен само сред хората и шимпанзетата. Инфекцията с хепатит В вирус е една от най-честите в света. Една трета от населението на Земята, около 2,5 млрд. души, са имали контакт с този вирус, а 350 млн. са хронично инфектираните.

Вирусът се намира в кръвта, слюнката, потта, сълзите, семенната течност, вагиналния секрет, урината.

Кръвният и половият път са основните за предаване на инфекцията. Битовият път за предаване на заразата също не е за подценяване – основно се осъществя при използване на предмети на бита като четки за зъби, съмобръсначки, ножички. Така че основните рискови фактори за предаване на инфекцията остават биопродуктите, използване на нестерилни медицински инструменти и др.

Рисковите групи при хепатит В са: медицински персонал, венозни наркозависими, пациенти на хемодиализа, бременни жени, позитивни на  HbsAg, пациенти с трансплантирани органи и такива с хемофилия, хомосексуалисти, пациенти с безразборни сексуални контакти.

 

Цялото интервю може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: хепатитдоц Маринова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари