Може ли UV лампата за маникюр да ни навреди?

И как да се предпазим
18 май 2014 15:31,
0
Може ли UV лампата за маникюр да ни навреди?
Източник: Reuters

UV лампите, които се използват за по-бързо изсъхване на лака, могат да повишат риска от развитите на рак на кожата. Това сочат резултатите от проучване, публикувано в сп. JAMA Dermatology. 

Предишни проучвания в областта изразяват опасения относно UV лампите, използвани в салоните за красота, и риска, който те носят за кожата. Поради тази причина изследователи решават да проверят на колко голямо UVA излъчване са изложени клиентите. 

Учените използват UV метър, за да измерят UVA/UVB лъченията на 17 произволно избрани лампи. Те са с различна марка, различен светлинен обхват и мощност, както и различен брой на осветителните тела в устройствата. 

Оказва се, че има забележима разлика в UVA лъчите, излъчвани от различните видове устройства. В зависимост от това къде се поставят ръцете, нивата на експозиция варират.

По този начин излагането на радиация от едно и също устройство може да бъде различно всеки път. И все пак – в по-голяма степен е облъчването, което идва от лампите, излъчващи по-високи нива на UVA лъчение.

 

Продълженето на материала може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: рак на кожатаДНКUV лъчи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари