Салоните за красота и бръснарниците крият риск от хепатит C

За коварната болест разказва проф. д-р Людмила Матева пред Puls.bg
21 май 2014 20:24,
2
Салоните за красота и бръснарниците крият риск от хепатит C
Снимка: Reuters

Проф. д-р Людмила Матева е национален консултант по гастроентерология и завеждащ на Клиниката по гастроентерелогия към Университетска болница “Св. Иван Рилски”. Член е на български и чуждестранни научни дружества и има над 30-годишен стаж по специалността.

 

- Проф. Матева, бихте ли припомнили какво представлява хепатит С и в какво се изразява той?

Хепатит С е вирус, който живее в черния дроб. След като попадне в кръвта, вече се нарича „хепатотропен вирус“, което значи, че се размножава предимно в черния дроб. Основна клинична характеристика на инфекцията е липсата на симптоматика в около 80% от случаите. Тя може да бъде в латентна фаза 10-20 години.

Една малка част от хората или близо 15-16% от заразените прекарват т. нар. остър хепатит и оздравяват. При останалата част се наблюдава хронична инфекция на черния дроб с вируса на хепатит С. Той е много изменчив и има няколко генетична варианта – от 1 до 6, както и няколко подварианти, които определят от еволюцията на заболяването. Например генотип 1 се развива по-бързо от останалите. Приема се като най-трудният за лечение и от него, чрез интерфероновата терапия, успяват да се излекуват по-малко хора. Той е и най-често срещаният у нас.

- Колко са болните от хепатит С българи и какво е разпространението на болестта в световен мащаб?

Между 100 и 150 хиляди българи са болни от хепатит С или близо 1,5% от цялото население на страната. Честотата варира в различните региони на България, като преди всичко пациентите с хронична инфекция са съсредоточени в най-големите градове.

В световен мащаб болните достигат до 170 млн. души.

- А има ли статистика за смъртността?

Директно свързаната с хепатит С смъртност е изчислена на базата на това, което е съобщавано като причина за смърт. Най-малко 1/3 от смърните случаи при хората с цироза и тези, при които е диагностициран рак на черния дроб, са свързани с вируса.

Недиагностицирането и нелекуването на болните с хепатит С е “бомба със закъснител”, защото струва огромни средства на обществото - под формата на директни разходи за лечението на цироза или рак на черния дроб и индиректни - от загуба на работоспособност. Затова и то е социално значимо заболяване.

Освен това ангажира млади хора. Над 93% от хората, които са диагностицирани и се лекуват към този момент, са на възраст под 50 години. Това е болест на младите хора.

- Лечим ли е вирусът?

Вирусът е лечим, защото не се вгражда в ядрото на клетката. Затова, ако се проведе навременно лечение, то може да бъде ефективно и да го изчисти от организма. Крайната цел на терапията при хроничния хепатит С е шест месеца след приключване на лечението вирусът да не се установява в кръвта. Този резултат се нарича траен вирусологичен отговор. Ако пациентът остане така за две години, се смята за излекуван.

Останалата част от интервюто вижте на Puls.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
5
 
! Отговори
Истина преди 9 години
Да не забравяме и ЗЪБОЛЕКАРИТЕ! Защо никой не говори за тях? Колко от вас ходят на бръснар и колко на стоматолог и при кого рискът е по-голям?
1
0
 
0
 
! Отговори
safety first преди 9 години
Да внимава и сергейката, да не си мисли,че суколя пердаши само него.