Как да предпазим децата през летните месеци?

Запознайте децата си с това какво и къде ги застрашава
Обновена: 27 май 2014 10:46 | 27 май 2014 07:36, Румяна Тасева
2
Как да предпазим децата през летните месеци?
Снимка: Reuters

Всяка година едно от четири деца получава сериозно нараняване по време на игра на открито, а около 40% от всички случаи завършват с посещение на кабинет за спешна помощ. Пикът на опасните за детското здраве инциденти е именно през лятото - между месеците май и август. Неприятната статистика (проучвания на National Safe Kids Campaign) насочва вниманието ни и към това кои са най-рисковите моменти в ежедневието ни: игри на детската площадка без адекватно наблюдение от възрастни, каране на колело, инциденти на пътя, падане.

 
Какво, къде и как?
 
Тези въпроси са вашите опорни точки – запознайте децата си с това какво и къде ги застрашава и как да реагират в рискова ситуация. Не ги спирайте да играят, не ги ограничавайте и не изпадайте в крайности, като драматизирате всички ужасни заплахи, които ги дебнат навън. Но и не забравяйте, че вашата роля като родител е решаваща за безопасността и здравето им. Специалистите по детско развитие предупреждават, че преди деветгодишна възраст детето не притежава нужните опит и наблюдателност, за да направи реална преценка кои са рисковите за него ситуации!
 
Не оставяйте детето да играе навън без адекватно наблюдение, учете го отрано как правилно да пресича улицата, осигурете му необходимата предпазна екипировка (каска, наколенки, налакътници) при каране на колело, скейтборд, кънки. И най-вече – научете се как да оказвате първа помощ!
 
Разбира се, няма родител, който би могъл да предвиди и предотврати всяка опасна ситуация, но можете да се запознаете с някои важни правила за безопасност и за първа грижа при инцидент. И не пропускайте да заредите аптечката си с медикаментите и материалите, които ще ви бъдат най-полезни.
 
В случай на инцидент на детската площадка
 
Не забравяйте, че... трябва да сте уверени в безопасността на съоръженията на площадката, където играе детето ви. Най-опасни са металните люлки, но всяко съоръжение, което не е добре укрепено или има липсващи/отчупени части може да доведе до нараняване.
При инцидент трябва да потърсите незабавно лекарска помощ, ако:
 
 
  •     детето не може да движи пострадалата част на тялото;
  •     ударът е в главата;
  •     детето започне да повръща, замаяно е, боли го глава, губи съзнание;
 
 
Всички инциденти, водещи до травми на връзките и сухожилията или фрактура на костите, дълбоки порезни рани и др. подобни задължително трябва да се лекуват от специалист. Но в добавка към лечението, изписано от вашия лекар, можете да ускорите оздравяването на вашето дете с помощта на Шуслеровата терапия.
 
При изкълчване, навяхване
 
Направете веднага охлаждащ компрес, като увиете лед в мека кърпа (или натопите кърпа в студена вода), и го поставете на засегнатото място за 20 минути, за да се спре подуването. След което леко пристегнете крайника с бинт, консултирайте се при първа възможност с педиатъра. Ако в следващите 24 часа отокът не спадне, заведете детето на преглед при ортопед.
 
Ако изкълчените глезен, лакът, китка са подути и силно болезнени (детето не може да стъпва и да движи ръката си), а изкълченият пръст е подут и изглежда изкривен, заведете веднага детето на ортопед, за да се отхвърли съмнението за фрактура.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
бе какви са тия статии , най-добре да си стои в къщи пред компа