Тонизиращите напитки като междинна закуска

Вижте какво споделя проф. д-р Божидар Попов пред Puls.bg
3 юни 2014 17:04, Румяна Тасева
2
Тонизиращите напитки като междинна закуска
Снимка: Reuters

Проф. д-р Божидар Попов е учен и преподавател с дългогодишен професионален опит като специалист по хранене и диететика. Дипломира се като лекар във Висшия медицински институт, София. Работи като научен сътрудник към Института по хранене към БАН (впоследствие включен в структурата на Медицинска академия - София).

 
За диетолозите и нутриционистите всички храни, които се приемат извън основните хранения, в това число напитките, се разглеждат като междинно хранене.
 
Тонизиращите напитки са тези напитки, които съдържат вещества, тонизиращи централната нервна система и сърдечносъдовата система. В известна степен те стимулират секреторната и моторната функция на храносмилателната система. Към тях се отнасят кафето, чаят и тонизиращите безалкохолни напитки.
 
Кафе
 
Кафето е най-разпространената ободрителна напитка. Основни съставки, които обуславят свойствата на кафето са кофеинът (0,6 – 2,4%) и хлорогеновата киселина (до 7%). Хлорогеновата киселина обуславя горчивия вкус на кафето. Тонизиращите ефекти на кафето се дължат основно на кофеина и хлорогеновата киселина. Умерената консумация на кафе за здравия човек е без вреда за организма. Като умерена консумация се приемат до 3 чаши кафе на ден.
 
Чай
 
Представлява специално обработени листа на чаено растение. Върху качеството му влияят съединенията, които лесно се екстрахират от сухия чай – танин, кофеин, етерични масла и някои витамини – C, P, B1, B2.
 
Танините са дъбилни вещества, които определят вкусовите свойства на чая – средното им съдържание е 8 – 15%.
 
При чая ободряващите ефекти се дължат на кофеина и на екстактивните вещества, съдържащи се в него. Към тях се отнасят танините, на които се дължи тръпчивия вкус на чая и катехините, укрепващи съдовата стена.
 
Препоръчва се 2-3 пъти на ден да се приемат тонизиращи напитки като кафе и чай, тъй като те ще ободрят организма, леко подсладени ще го заредят със сила. Подходящо е да изпием чаша кафе като междинно похапване между сутрешната закуска и обяда, както и в следобедните часове. Освен тонизиращия ефект на кафето, то също така подпомага умствената дейност.
 
Безалкохолни напитки
 
Към тонизиращите напитки се отнасят също безалкохолните напитки. Най-широка употреба има колата, получила названието си от орехчетата на колата, съдържащи редица вещества с тонизиращи свойства. Тонизиращият им ефект е доказан, но съществен техен недостатък е високото съдържание на захар. Често се задава въпросът дали газираните безалкохолни напитки, в които е включен подсладителя аспартам, са безопасни.
 
Аспартамът е одобрен за влагане в храни и напитки в повече от 100 държави и се използва в повече от 6 000 продукта по света. През 2011 г. Европейската агенция по безопасност на храните излезе с официално становище, че аспартамът е безопасен за консумация. Въпреки това препоръчвам приема на чай и кафе като тонизиращи напитки.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
3
 
! Отговори
Аз преди 10 години
Скрита реклама на Кока-кола,аман!Забравете тази отрова!Кафе и зелен чай-да,полезни са!
1
0
 
4
 
! Отговори
Чичо Д-р преди 10 години
Аман от глупости! Хора, пийте си кафенцето който както го обича - със захар, без захар, с мляко. Понякога с коняк, но отделно - не е признак на изискан вкус да сипваш коняк в кафето. В чая - може! До три кафета дневно е абсолютно безвредно. Зеленият чай е чудо!Пийте ройбос, билков чай, пийте всичко, което ви харесва! НО - БЕЗ ЕНЕРГИЙНИ НАПИТКИ! Никакви "Ред Бул", "Шарк", "Монстр" и тям подобна гадост! Познавам старица на 96 л, която всяка сутрин пие едно кафе, а е с хипертония и аритмия абсолута